Iako je već uobičajeno da povodom našeg najvećeg blagdana u našem lokalnom Listu zapišem i prenesem uskrsnu poruku ovog puta ona je malo drugačija. Želio sam objelodaniti neobjavljenu uskrsnu poruku našeg dragog pokojnog župnika Marka Pišonića koji je bio i dugogodišnji kolumnista našeg Pakračkog lista. Ova poruka je među zadnjim njegovim razmišljanjima koje je ostavio u našoj župnoj arhivi dok je službovao kao pakrački župnik, a njome svim čitateljima Pakračkog lista želim sretan i blagoslovljen blagdan Uskrsa.

USKRSNU ISUS DOISTA

"Budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama".( 1Pt 3,15)

Baš su ove riječi zaustavile očitovanje iznenađenja sa primjesom razočaranosti, u jednom događaju mog župničkog života. Bio je to mladić iz obitelji s kojom sam blizak sve do prijateljske razine. Mladić bistar i pun traženja Istine te je u našim čestim susretima nametao ozbiljne teme biblijsko-teološkog značenja. Tako, u jedno pred uskrsno vrijeme, vozeći se nas dvojica autom i već pomalo u uobičajenom razgovoru o životnim pitanjima, dođosmo do teme Uskrsa i dakako teme o vječnom životu. Tu se dogodilo gore spomenuto iznenađenje na njegovu stidljivo izraženu misao - kako bi bilo lijepo da je moguća 'reinkarnacija'. Zatomivši sve što sam u sebi tada kao čovjek osjećao sjetio sam se riječi iz prve Petrove poslanice i shvatio da sam pozvan 'obrazlagati nadu koja je u meni' temeljenu na vjeri u Uskrsnuće.

         Započeo sam riječima iz Katekizma Katoličke Crkve koji u broju 1013 kaže:….Kad završi "jedini tijek našeg zemaljskog života", više se nećemo vratiti da živimo druge zemaljske živote. Ljudi samo jednom umiru. Poslije smrti nema "ponovnog rađanja" ("reinkarnacije"). Hvala Bogu da je nema, jer kažu da se reinkarnacija događa više puta za redom, sve dotle dok čovjek ne dođe do praznine, sasvim uspavan i sretan. Iskusio sam uspavanost na operacionom stolu i nisam bio sretan, dodao sam u šali.

Nisam mogao ne nastaviti Isusovim riječima: "….Kaza joj Isus: "Uskrsnut će brat tvoj!" A Marta će mu: "Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću u posljednji dan." Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada".( Iv 11, 23-26) – Nadalje Isus u Ivanovom Evanđelju kaže kako je to život u zajedništvu s njime i Ocem, slijedećim riječima: "Sve što mi daje Otac, doći će k meni, i onoga tko dođe k meni, neću izbaciti…." ( Iv 6,37)

Koje li razlike između uskrsnuća u kojem "tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će" - od stanja praznine, uspavanosti i sreće, što donosi reinkarnacija?! - Zato Uskrs nije samo Gospodinov, nego i naš blagdan, kako svojevremeno reče, blage uspomene, papa Pavao VI. – Još više, uskrsnuće je temeljna istina naše vjere, kako to lijepo potvrđuju riječi svetoga Petra na dan silaska Duha Svetoga: "Mi smo svjedoci svega…Bog ga uskrisi treći dan….On nam i naloži propovijedati narodu i svjedočiti: Ovo je onaj kojega Bog postavi sucem živih i mrtvih!" (Dj 10,39-42) – Dakle da Krist nije uskrsnuo, ostao bi zaboravljen kao i toliki velikani prošlosti! Da Krist nije uskrsnuo, njegovo bi životno poslanje bilo promašeno i njegov završetak na križu najveći poraz. Da Krist nije uskrsnuo Crkva bi bila obično društvo istomišljenika, koji bi se sastajalo da obnavlja uspomenu na tragičnu smrt i uništenje njenog utemeljitelja. Da Krist nije uskrsnuo, izgubila bi svoj pravi i puni smisao i sveta Misa. Bila bi tek tužno sjećanje na oproštaj na Posljednjoj večeri. Takvo sjećanje bi sigurno po malo bljedilo, a s vremenom bi se svaka uspomena na Njega-Isusa Krista, izgubila. Da Krist nije uskrsnuo, svi koji trpe, svi progonjeni, svi umirući, ostali bi bez posljednje i najveće nade. Ali Gospodin Isus Krist je uskrsnuo! Njegovo uskrsnuće je njegova najveća i konačna pobjeda, kruna svih njegovih čudesnih djela i najjača potvrda istinitosti svega što je govorio. - U svjetlu Isusova uskrsnuća, naš život dobiva svoj puni smisao i vrijednost. Svaki križ svakog čovjeka obasjava svjetlo uskrsnuća, pa tako ni smrt nije svršetak i uništenje svih nada, nego početak vječnog života. To je sadržaj uskrsnog Isusovog pozdrava : "Mir vama!" - Takav mir morao bi nas zahvatiti i promijeniti te po nama u srca naše subraće unositi više ljubavi, topline i mira. Mir je najljepši dar Uskrsnuloga!