Putem solarnih panela investicije vrijedne oko 167.000 kuna osigurana je električna energija za tri domaćinstva u selu Cikotama čime je završena elektrifikacija ovog zabačenog sela blizu Pakraca. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 80 posto sredstava dok su partneri projekta, UNDP i Požeško – slavonska županija,  financijski sudjelovali svaki po 10 posto iznosa.

Svako domaćinstvo struju će dobivati putem alternativnog izvora energije odnosno solarnih ploča, postavljene su baterije koje akumuliraju napon i sva potrebna oprema. "Prema procjenama, ova jačina panela zadovoljava potrebe stanovnika za svjetlosti u samom objektu i ostalih potrebnih priključaka. Ovaj projekt traje od početka svibnja prošle godine kada smo  u suradnji s UNDP-om obišli teren i detektirali domaćinstva koja trebaju ući u projekt",  rekao nam je Miroslav Grozdanić, dožupan požeško – slavonski iz redova srpske nacionalne manjine.

aktualnolight_elementi1836slika2

Od 2005. godine intenzivno se radilo na rješavanju elektrifikacije ovog područja, a borba s HEP-om trajala je do 2015. godine. Grozdanić ističe kako prema HEP-ovim tvrdnjama, u elektrifikaciju u pravilu ne ulažu tamo gdje je trošak elektrifikacije po domaćinstvu, po priključku, veći od 50.000 kuna, a da su se svi vratili u Cikote i Rogulje i da su sve kuće obnovljene, po tim kriterijima opet ne bi postojali uvjeti za elektrifikaciju stoga je alternativni izvor energije najprihvatljiviji i najbolji način rješenja ovog problema.

U Cikotama će sada sedam stanovnika koristiti ovaj oblik izvora električne energije, no u selu postoji još pet ili šest vikendaša koji nisu obuhvaćeni ovim programom, ali u narednom razdoblju ukoliko bude sličnih natječaja putem Fonda moći će se pristupiti daljnjem rješavanju pitanja električne energije, dodaje Grozdanić.

aktualnolight_elementi1836slika3

Milka i Stevo Balać iz Cikota jedno je od domaćinstava koja dobila osnovne uvjete za život, a nakon 11 godina od povrataka nakon rata jučer im je zasvijetlila prva žarulja u njihovom domu dobivši napokon potrebnu struju.

Kada su se vratili u svoje domove, koje im je obnovila država, nisu ni slutili da će njihova agonija tako dugo trajati. Supružnicima Balać život bez Cikota je nezamisliv jer su u tom selu, kažu, proveli cijeli svoj život i nisu niti pomišljali otići nekamo dalje. No, zbog poznih godina svakodnevica bez struje bila im je sve teža, a sada će im sve biti itekako lakše.