Pakrac je u petak prijepodne bio mjesto okupljanja osamdesetak polaznika Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" odnosno Dočasničke škole "Damir Tomljanović Gavran" koji su u programu studijskog putovanja i kolegija "Vojna povijest" posjetili spomen obilježje logora Bučje gdje su odali počast stradalim braniteljima i civilima, kao i kapelu Male Gospe u Kusonjama gdje su se poklonili poginulima. Bučje i priču o logoru Bučje te o stradanjima u Kusonju polaznicima je kroz kratko predavanje približio pukovnik Josip Huška, a po povratku u Pakrac podijeljen im je poznati film „Broj 55“. Novaci su potom kroz „terenski rad“ obišli  i nekadašnju pakračku liniju razdvajanja.

DSC_7287

Program je nastavljen predavanjem. Polaznike dočasničke škole u gradskoj vijećnici kurije Janković pozdravila je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a stručni dio posla potom je preuzeogeneral bojnik Miroslav Vacek koji je prisutnima govorio o s počecima Domovinskog rata i aktivnostima policije u ratnim događanjima te im prezentirao statističke podatke o logorima.

O samom tijeku ratnih događanja na području Pakraca i Lipika, organiziranju obrane te najvećim ratnim bitkama i akcijama na našem području, ulozi koju su Pakrac i Lipik imali u Domovinskom ratu prezentirao je umirovljeni časnik HV satnik Željko Špelić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac – Lipik, a polaznici su imali prilike iz prve ruke čuti i o akciji "Bljesak", o tijeku oslobađanja zapadne Slavonije koji im je prezentirao general pukovnik Marijan Mareković pod čijim je zapovjedništvom u akciji sudjelovalo više od 7000 vojnika.

FADFDFASDFFSADF

Kao ljudi od odore, popriličan interes izazvao je posljednji dio ovog studijskog kolegija - posjet Muzeju hrvatske vojne i ratne povijesti, profesora Marija Tušeka, gdje su u stalnom postavu uz razne eksponate oružja, kronološki izložene i predstavljene hrvatske odore kroz povijest.