Corvus-frugilegus_gacac_by-Sergey-Yeliseev-460x460

Svjedoci smo posljednjih dana sve većeg medijskog prostora koji zauzimaju vrane. Zaštićena vrsta ptica kojoj ne smeta prisustvo ljudi, sve je više predmet raznih pritužbi mjesnog stanovništva. Uz glasno graktanje i buku koju stvaraju, velika jata crnih ptica koje vole naseliti i urbane krajeve, u posljednje vrijeme napadaju i čovjeka. Saživjele s ljudima, agresivne po prirodi, izgubile su svaki strah...

Problem s vranama imamo i mi. Ima li išta ljepše ovih proljetnih dana od toplog popodneva provedenog u šetnji lipičkim parkom? Nema, složit ćemo se. Lipički park, smješten između lječilišnog centra i turističke atrakcije našeg kraja - lipičkih bazena, ipak ima i jedan minus. I to nezanemariv. Umjesto tu i tamo pokojeg cvrkuta, ugodnu tišinu narušavaju velike crne ptice svojim prilično neugodnim glasanjem i prelijetanjem svog neprirodnog staništa formiranog na vrhu drveća na visini od tridesetak metara.

IMG_0069Turističkoj priči Lipika, koja ide u odličnom pravcu, ovo je značajan problem kojem godinama pokušavaju stati na kraj. Hrvoje Kovačić, tajnik Turističke zajednice Grada Lipika rekao nam je što su poduzeli po tom pitanju: "2014. godine smo u suradnji s Gradom Lipikom, HGSS-om Požega te vatrogascima Lipika i Pakraca, uz  pomoć ljestava, krenuli s fizičkim uklanjanjem gnijezda koje se nalaze na vrhovima drveća i skinuli smo ih pedesetak. Već nakon desetak dana vrane su izgradile nova. Učinak je bio kratkog daha. Tražimo druga rješenja, neslužbeno smo razgovarali s nekim lovcima, ali i pokušavali pronaći nekakav nenasilan oblik zastrašivanja. Jedna od mogućnosti je ona sa sokolovima."

Iste probleme u drugim mjestima odgovorni su pokušali riješiti rastjerivanjem ptica imitacijom zvuka njihova prirodna neprijatelja sokola, no i to je donijelo samo privremene rezultate jer se vrane nakon nekog vremena ponovo vraćaju gnijezditi na dostupna stabla.

Rješavanje problema, kaže Kovačić, otežano je jer je lipički park zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture i svaka akcija se radi u koordinaciji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem PS županije. Također su i Toplice s pacijentima i turistima u blizini, a zaštićene su i vrane pa nikakva radikalna rješenja ne dolaze u obzir.

Sve češće organizacije raznoraznih manifestacija, koje se odvijaju u hladu lipičkog parka, također nisu lišene ovog problema. Osim neugodnog vizualnog dojma podignemo li pogled, problem imamo i spustimo li pogled - onaj sanitarne prirode. Mnoštvo izmeta nagrđuje šetnicu lipičkog perivoja pa je osim neugodnog mirisa, prisutna i mogućnost zaraze.

IMG_2636

Prošlih godina  za vrijeme sezone kupanja, vrane su nestale. Sredinom svibnja, glasna muzika s bazena ili svakodnevno mnoštvo ljudi i automobila po rubnim dijelovima parka učinili su svoje, tako barem Lipičani kažu ili priželjkuju da je tako. Napad vrana, poput onog koji se dogodio u Zagrebu, još nije zabilježen. Valjda i neće...