Izvor: Požega.eu /Foto: D.Mirković /

Turistički projekt “Kuća graševine” predstavljen je na prezentaciji u Kutjevu na kojoj su između ostalih sudjelovali požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnica Pakraca Ana Marija Blažević, predsjednik Udruge Kutjevačkih vinara mr.sc. Branko Mihalj, predstavnici turističkih zajednica, vinara, Veleučilišta u Požegi na čelu s dekanom dr.sc. Dinkom Zimom i dr.

Projekt “Kuća graševine” u planu imaju realizirati tri slavonska grada koji su pronašli svoj interes kako bi mogli što bolje predstavljati sebe u zemlji i inozemstvu u smislu promicanja razvoja kulture vinskog turizma kako u tim jedinicama lokalne uprave tako i Požeško-slavonske županije.

“Kuća graševine” kao kompleksna građevina trebala bi se nalaziti u Kutjevu, u srcu “vinske prijestolnice kontinentalne Hrvatske” dok bi se u Pleternici nalazio informativni centar, a u Pakracu u zgradi Spahijskog podrumakoji datira iz 18. stoljeća, bio bi centar za posjetitelje u kojem bi se uz graševinu promovirala tradicija bačvarstva i svjetski znamenitih bačvi od slavonskog hrasta.

Za taj projekt planirane vrijednosti preko 50 milijuna kuna svesrdnu podršku daje požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji se zalaže i podržava one smjernice kako bi se što prije krenulo u taj projekt.

-Možemo i moramo preuzeti stvar u svoje ruke. Ovo je projekt budućnosti, nešto što će trajati. Naša županija treba postati centar vinarstva, a time i centar turizma. Na to se veže poljoprivreda, proizvodnja, a otvorit će se i mogućnosti novih smještajnih kapaciteta. Imamo potencijale, no nismo dovoljno nametljivi. Itekako je važno ponuditi, prodati i pokazati što imamo. Zbog toga krećemo u izradu marketinsške strategije gdje ćemo angažirati ljude izvan ovog područja koji, za razliku od nas, uočavaju ljepote i potencijale koji su nama postali uobičajeni. I sam nam je ministar turizma rekao da smo vrijedni ljudi, ali je upitno tko to osim nas zna, ako se ne znamo predstaviti prema van. Pokažimo to što imamo i dovedimo ljude ovdje. Neka naša vrijedna i široka duša bude dio te turističke ponude – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Lokacija Kuće graševine još uvijek nije poznata, no u igri ih je nekoliko. Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir drži da je baš Kutjevo ono mjesto gdje je nastala i u kojem se treba čuvati kultura graševine te da kao takvu tradiciju treba nastaviti.

-U tijeku su pregovori oko lokacije na kojoj bi se izgradila Kuća graševine. Imamo jednu lijepu lokaciju u vinogradima, na Vidikovcu s koje se vide svi vinogradi kutjevačkog kraja. To je projekt tri županije i tri grada u kojem grad Kutjevo sudjeluje s iznosom od 20 milijuna kuna, no taj se novac planira povući iz EU fondova. To je najveći projekt u povijesti grada Kutjeva koji će puno značiti za turizam i gospodarstvo ovog kraja – istakao je  gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

O tome da je graševina autohtona hrvatska sorta to je nesporna činjenica koju uvijek potvrđuje mr.sc. Branko Mihalj poznati vinar i vinogradar, aktualni predsjednik Udruge kutjevačkih vinara.

-Vrijeme je da se prestane pričati kako je graševina došla iz Francuske, Italije ili Španjolske. Među 39 hrvatskih autohtonih sorti je i graševina i po njima je Hrvatska osma zemlja na svijetu. Mi se time se moramo ponositi i to isticati. Graševina je nastala je na kutjevačkom području. Zbog toga ova priča i treba biti realizirana upravo ovdje. Očekujem da će i županija i ministar turizma shvatiti i dati poticaj da se ovdje razvije vinski turizam jer sami, bez novca, to ne možemo. Turizam nije samo obala već i kontinentalni dio Hrvatske. Očekujem od župana i gradonačelnika da naša županija dobije poticaje kako bismo ostvarili dobru tuirstičku priču – rekao je mr.sc. Branko Mihalj.