Krajem siječnja najvažnija aktivnost članova Mjesnog odbora Pakrac - Jug bila je na jednom mjestu susresti predstavnike stanara s upraviteljem zgrada kako bi dobili konkretne informacije o pripremi dokumentacije za najavljivani natječaj energetske obnove višestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i time krenuli u proces prikupljanja potrebne dokumentacije, no do danas nije napravljen gotovo nikakav pomak. Pitanje je do koje razine se Mjesni odbor može uključiti i angažirati ako sami predstavnici stanara ne pokazuju interes, rekao je jučer  Zvonimir Miler, predsjednik MO Pakrac  - Jug, na sastanku s gradonačelnicom Anamarijom Blažević.

Na području Mjesnog odbora Pakrac - Jug je 21 zgrada koja obuhvaća stambene objekte u ulicama Andrije Hebranga, Matice hrvatske te Bolničke i sve posjeduju energetske certifikate što je prvi korak u zadovoljavanju uvjeta natječaja. Pojedine zgrade u fazi pripreme projekte dokumentacije su različito odmakle, u Ulici Andrije Hebranga neke posjeduju projekt obnove, dok je situacija sa zgradama  u Ulici Matice hrvatske loša i mahom nitko od njih nije niti započeo u sakupljanju dokumentacije.

Miler kao problem istaknuo je i činjenicu kako dio zgrada niti nema predstavnika, a ukoliko i dođe do obnove predstavnik je taj koji legitimno predstavlja druge stanare u određenim financijskim obvezama i Mjesni odbor ne može niti ne smije preuzeti tu obvezu.

„Naš prijedlog je da na neki način pomoću stručnih službi Grada ili Poduzetničkog centra Pakrac pomognemo stanarima  i upravitelju zgrada u tom procesu jer je prevelika šteta propustiti priliku obnove zgrada u Pakracu i pitanje je hoćemo li kasnije imati tu priliku. No, stanari se moraju aktivirati i naći međusobnu komunikaciju inače teško da će se bilo što napraviti“, rekao je Miler.

Gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je uskoro i uključivanje javne rasvjete u Ulici Sedlar koja je bila, uz potrebnu infrastrukturu, jedina bez rasvjetnih tijela, a koje je Grad postavio prije dva mjeseca. Ovih dana trebali bi početi i radovi na sanaciji klizišta u Vinogradskoj i Ulici 103. brigade, zatrpavanje kanala u Ulici hrvatske policije iz Domovinskog rata, a Grad je prijavio nastavak radova na izgradnji biciklističke i pješačke staze te odvodnje.

Miler je najavio kako će članovi MO zatražiti sastanak s komunalnim redarom kako bi ukazali na određene komunalne probleme i vidjeli eventualna rješenja.

Blažević je izrazila zadovoljstvo što je Mjesni odbor Pakrac - Jug ozbiljno shvatio svrhu ovakvog okupljanja građana i trenutno je najaktivniji mjesni odbor na području Pakraca, a otvorivši svoj Facebook profil i mail adresu, komunikaciju su približili većem broju ljudi i učinili ju dostupnijom i transparentnom te dodala kako je ovo primjer pravilnog i pozitivnog funkcioniranja mjesnih odbora.