Pakrac ima tri javna dječja igrališta te dva u sklopu Dječjeg vrtića „Maslačak“, djeca koriste se i igrališta u Badljevini, u Donjoj Obriježi  i Velikom Banovcu. U samom gradu najbolje je najnovije, ono kod Vatrogasnog doma u Pakracu napravljeno 2010. godine, dok su igrališta kod stambenog naselja „Jug“ i u Ulici Kalvarija starija i u lošem stanju.

Neki od roditelja ukazali su nam na problem dotrajalosti igračaka na igralištu u Ulici Kalvarija, a ništa bolje nije niti igralište kod stambenog naselja „Jug“ koje je radi svoje lokacije i najposjećenije.  Problem oko njihovog održavanja postoji, a najveći problem je iznaći novce za održavanje jer država nije donijela zakonske akte o tome i sustavno to riješila.

Brigu o javnim dječjim igralištima vodi Grad što se svede na osnovno održavanje odnosno košnju zelenih površina te prema potrebi zamjenu dotrajalih dijelova koje odrađuje Vlastiti komunalni pogon. Prije dvije godine organizirana je i radna akcija uređenja dječjeg igrališta u Hebrangovoj ulici kojom se donekle stanje dovelo u prihvatljivu situaciju. „Nažalost, Vlastiti komunalni pogon ima samo četiri djelatnika čija je obveza održavati sve javne površine, a zbog obima poslova ne stignu možda odmah reagirati. Gradu je luksuz plaćati čovjeka koji će održavati samo dječja igrališta, no činjenica je da igrališta imaju vijek trajanja“, rekla nam je Marija Čar, voditeljica Odsjeka za stambene  i komunalne djelatnosti Grada Pakraca.

dj2

Ovogodišnji gradski proračun predviđa za održavanje dječjih igrališta 30.000 kuna, a kao i prethodnih godina novci se potroše na zamjenu polomljenih dijelova koje su većinom djelo vandala. Problem vandalizma potvrdio nam je i Almir Delihodžić, voditelj Vlastitog komunalnog pogona Grada Pakraca, ističući kako je najgore stanje poslije vikenda kada pronalaze razbijeno staklo oko sjenice kod igrališta u Hebrangovoj ulici, a tada i polomljene klupe i igračke. Kako tome stati na kraj, ne znamo, no nije mi jasna želja za uništavanjem naše zajedničke imovine. Trudimo se popraviti i vratiti u funkciju sve oštećene dijelove, ali u današnjim okolnostima kada nema dovoljno sredstava za normalno održavanje svi bi trebali čuvati ono što imamo“, dodao je Delihodžić.

Da su spomenuta dva igrališta u lošem stanju misli i gradonačelnica Anamarija Blažević naglasivši kako je u tijeku izrada projekta novog dječjeg igrališta u Ulici Kalvarija u čijoj izradi osim Grada sudjeluje i Udruga slijepih Pakrac - Lipik te Poduzetnički centar Pakrac, koji bi prvotno bio namijenjen djeci s posebnim potrebama. Projekt će aplicirati na natječaje i nadaju se njegovoj provedbi. Blažević je dodala kako je nedavno postavljena i nova ljuljačka na igralištu kod Vatrogasnog doma,  ovih dana kada se proljepša vrijeme krenut će se s bojanjem postojećih elemenata, a naručene su i nova klackalica te ljuljačka koje će se postaviti na igralištu u Hebrangovoj ulici.

dj3

„Svjesni smo da postoji još potreba za dječjim igralištima u gradu, znamo i da su građani nezadovoljni stanjem igrališta, no nažalost trenutno sredstava za cjelokupnu zamjenu novim spravama nema. Pokušavamo sanirati postojeća, a za sve inicijative i prijedloge građana Grad će svakako pomoći“, naglasila je gradonačelnica.