HCK Pakrac trenutno ima 268 aktivnih davatelja na području Pakraca i Lipika, a prosječno ih oko 130 daje krv, rekao je danas ravnatelj Duško Kliček na prigodnoj svečanosti upriličenoj za dobrovoljne darivatelje krvi na kojoj su simbolično nagrađeni oni s jubilarnim darivanjem.

2

„To je prilika podsjetiti se darivatelja koji su krv dali više od 100 puta i koji su dobili priznanje i od predsjednika Republike Hrvatske, kao što će ga dobiti i dvojica današnjih slavljenika: Josip Holub i Franjo Krenek, a osim njih više od 100 puta krv su dali i Tomislav Nemet, Ivo Heržmanek, Marko Stipić i Ivan Penezić“, dodao je ravnatelj Kliček zahvalivši na plemenitosti te poželjevši dug život kao nagradu za dobra djela. Osim njih nagrađeno je i 11 osoba što su prvi puta darivali krv, 3 osobe za pet darivanja, 7 osoba za 10 darivanja, 7 osoba za 20 darivanja, 10 osoba za 30 darivanja, 8 osoba za 40 darivanja dok su Ivica Vrbenski, Marijan Žoldoš, Marijan Vončina, Dario Cavalli, Ivan Pellegrin, Davor Lepka i Silvio Zanetti nagrađeni za 50 darivanja, a Zlatko Gelešić i Davor Huška za 75 darivanja.

3

Zahvalu za humanost svim darivateljima uputili su Marijan Širac i Marija Lokner-Zanetti u ime pakračke gradonačelnice i lipičkog gradonačelnika, a priznanja i simbolične nagrade darivateljima su uručili dopredsjednica GD CK Pakrac Radmila Relić-Zerdin te Stjepan Poleto.

Dobrovoljno darivanje krvi, humanitarna akcija Crvenog križa, na našem području provodila se još prije 1991. godine, a nakon rata prva akcija je provedena 1994. godine. Od tada se u evidenciji GD HCK Pakrac nalazi 524 darivatelja od kojih je njih 469 dalo krv od jednog davanja do 121 koliko ih ima naš sugrađanin Tomislav Nemet.