Ovaj praznik je utemeljen kao zaslužena počast i  podsjećanje na   25. lipnja 1991. godine kada je u Hrvatskom Saboru donesena  povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika kojoj je prethodila takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Građani su na tom povijesnom referendumu  donijeli sljedeće odluke:

"Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. ("za" 93,24% glasača).

Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ ("za" 92,18% glasača).

Time je stvoren pravni temelj nastanka samostalne Republike Hrvatske nakon koje je još uslijedio neželjeni krvavi put obrane vlastite samostalnosti i nastanka suverene države na kojem smo zahvalni hrvatskim braniteljima.

Temeljem toga čestitamo građanima Pakraca njihov Dan državnosti i podsjećamo da će gradsko izaslanstvo u povodu tog praznika sutra položiti vijence i zapaliti svijeće prema već ranije objavljenom rasporedu na lokalnim spomen obilježjima osobama zaslužnima za događanja u novijoj hrvatskoj povijesti, a na kojima je poželjno prisustvo i građana.

Predsjednik Gradskog vijeća Pakrac Zoran Krejči

Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Anamarija Blažević