U nevremenu koje je nešto poslije 14 sati zahvatilo Pakrac koje se manifestiralo s 30-minutnim izuzetno jakim vjetrom praćeno jakim pljuskom povrijeđenih nema, a šteta koje je najvećim dijelom nastala kao posljedica rušenje stabala, dijelom i na krov kuća, te plavljenjem podruma i dvorišta vatrogasci DVD Pakrac i gradskog komunalnog pogona, kao i vlasnici privatne imovine saniraju.

DSC_5214

Do 15,30 sati više od 30 građana je zatražilo pomoć od DVD Pakrac koji su na terenu sa šest ekipa koje uklanjaju srušena stabla i ispumpavaju poplavljene podrumske prostorije. Gdje je najteže teško je reći, ali prema dojavama u DVD je na Matkovcu i u ostatku Prekopakre na pet kuća su pala stabla. Među poplavljenim zasigurno je najteže u podrumu koji služi kao vešeraj pakračkoj  bolnice koji, unatoč nedavnoj izgradnji,  uobičajeno stradava i pri manjem nevremenu od poslijepodnevnog.
Među poplavljenima je i uredništvo Pakračkog lista u čije radne prostorije na gradskoj tržnici voda curi kroz električne instalacije te radimo u improviziranim uvjetima koristeći samo uređaje na baterije. Upitno je kada ćemo uopće moći se vratiti normalnom radu

Električne energije je na 30-tak minuta nestalo u cijelom gradu, ali je prema našim saznanjima u  većini dijelova došla oko 15, 30 sati.

Do 15,45 sati nitko nije zatražio liječničku pomoć na odjelu hitnog medicinskog prijema pakračke bolnice.

DSC_5211

U Bolničkoj ulici, nedaleko zgrade dječjeg vrtića vjetar je iz korijena iščupao 15-metarski bor, ali materijalne štete nema. Na početku Preradovićeve ulice, odmah pored Malog mosta, srušeno je drvo ukrasne šljive, kao i drvo pored projektnog biroa. Vatrogasci i gradski komunalni pogon su stabla već uklonila s prometnica. No, ulice su pune polomljenih grana, mjestimično pokrivene ogromnim lokvama vode pa u prometu treba biti izuzetno oprezan. Srećom, on je minimalan. Pješaka niti nema, a od vozila najčešće se sreću vatrogasna i radni strojevi i vozila gradskog komunalnog pogona.

Dio kafića i trgovina je zatvoren, a u dijelu vlasnici grabe vodu. Kiša i dalje snažno pada, vjetar daleko manjeg intenziteta je i dalje prisutan.

DSC_9891

Nevrijeme je pogodilo i Lipik.

Nastavak izvješća slijedi.