„Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ (mjera 6, podmjera 6.2) naziv je natječaja raspisanog od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, otvorenog u ožujku prošle godine, temeljem kojeg su se lokalna OPG-a mogla natjecati za 372 tisuće kuna namjenskih bespovratnih sredstava. U Pakracu se natjecao i prošao samo OPG Širac.

Unatoč tome što prema podacima APPRRR-a na pakračko-lipičkom području egzistira čak 864 OPG-a (446 u Lipiku i 418 u Pakracu) pa iako svi nemaju minimalnu ekonomsku veličinu (1000eura) uvjetovanu natječajnim kriterijem, u Lokalnoj razvojnoj agenciji PC Pakrac po toj su mjeri odradili samo jednu prijavu zainteresirane strane (OPG Antun Širac iz Pakraca). Ona je rezultirala odobrenjem sredstava i svečanim potpisom ugovora 11. veljače u Osijeku. Niti u lipičkoj razvojnoj agenciji LIRA nije značajno bolja situacija. Odradili su tri prijave no odgovori na njihove prijave do ovog trenutka još nisu pristigli.

Vladimir Gazić i Darijan Husko iz lokalnih razvojnih agencija slažu se da razlog slabe zainteresiranosti, unatoč privlačnoj visini potpore, ponajviše leži u preuzimanju obveze zapošljavanja jedne osobe na rok od 5 godina. Na našem su području obiteljska gospodarstva još su uvijek u velikoj većini usputne djelatnosti gdje su nosioci već zaposlene osobe, a za dodatno zapošljavanje u OPG nema se uvjeta, možda niti potrebe.

Nešto drugačiju sliku nude nositelj OPG-a Antun Zlatko Širac te njegov sin Josip. Oni su pronašli svoju računicu u ovakvoj vrsti potpore, ali i vide budućnost u poljoprivredi: „Svrha ovih poticajnih mjera upravo i jest da se poveća ekonomska veličina gospodarstva, da čovjek od toga živi i da nam poljoprivreda postane život, a ne usputan hobi. Siguran sam da smo mi na tom tragu“.

Razvoj šumarske djelatnosti

OPG Širac temeljno se bavi uzgojem crne slavonske svinje na imanju u Gornjim Grahovljanima poslom koji su pokrenuli 2017. godine uz vlastito ulaganje od 50 tisuća kuna i 115.000 kuna EU nepovratne potpore kroz mjeru 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Od tadašnjih tridesetak crnih slavonskih praščića Širci danas na svom gospodarstvu imaju šezdeset uz devet krmača. Tržište je živ organizam pa se kroz vrijeme pokazala potreba i za gotovim delicijama crne slavonske svinje. Prostor za proširiti ponudu svakako postoji. “Ljudi sve više traže slaninu, čvarke i mast, a to iziskuje okretanje gotovom proizvodu što podrazumijeva malu klaonicu, sušionicu i na kraju krajeva nova ulaganja i nove novce…To ipak ostavljam za neke buduće slične natječaje“.

Odluči li se za nova ulaganja ponovo će pokucati na vrata pakračkog Poduzetničkog centra koji su mu već dvaput uspješno odradili projekte. Potpisanih 50 tisuća eura ovaj put utrošit će za razvoj šumarske djelatnosti iz čega izdvaja veliki poljoprivredni traktor snage 130 konja opremljen šumskim vitlom i pripadajućim nadogradnjama nužnim za izvlačenje trupaca te šumarsku prikolicu s dizalicom (zajedno oko 150 tisuća kuna), kao i mobilnu šestmetarsku pilanu s vlastitim agregatom (oko 120 tisuća kuna), motorne pile te ostali šumarski pribor.

Sve to govori s određenom dozom opreza, jer kaže da novac još uvijek nije sjeo na račun unatoč potpisanom ugovoru. Intenzitet isplate predviđen je u dvije rate, jedna avansno, druga refundacijom po završenoj provedbi (do tri godine od potpisivanja ugovora) što znači da će pola novca potrebnog za kupnju opreme morati pribaviti sam.

„U OPG je zaposlen sin Josip, a zaposlit ćemo još jednog radnika. Siguran sam da će oni uz šumu i njivu, znači u mješovitom gospodarstvu, bez problema zaraditi kruh na vlastitoj zemlji“, kaže Antun Zlatko.

Malo je nedostajalo da umjesto na vlastitoj zemlji sin Josip poput mnogih završi u tuđini. U posljednji trenutak zaživjela je ova, srećom pred realizacijom, zajednička ideja koja će u  budućnosti Josipu ponuditi sve uvjete da se razvije u ozbiljnog poljoprivrednika i umjesto u Njemačkoj živi kod svoje kuće.

Svrha ovakvih natječaja i jest stvaranje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, uz održavanje postojeće zaposlenosti ili stvaranje novih radnih mjesta, s ciljem smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja, a kroz Mjeru 6.2 moguće je ishoditi 50.000 eura bespovratno, u vrijednosti od 100% prihvatljivih ulaganja u projektu.