U petak u večernjim satima u prostoru pakračke Gradske knjižnice predstavljena je knjiga „Abeceda trčanja“, nastala u suradnji dvojca Pavla Vlaheka i Ladislava Havaša.

„Ovo nije knjiga koja će dati odgovore na sva vaša pitanja vezana uz trčanje, ali će dati većinu“, rečenica je kojom je pred tridesetak trkača s područja Pakraca, Lipika, Daruvara i Kutine, predstavljanje „Abecede trčanja“ započeo Pavao Vlahek, doktor medicine s petnaestogodišnjim iskustvom u trčanju maratona, triatlona, ultramaratona te ostalih najzahtjevnijih maratonskih disciplina.

„Abeceda“ je druga knjiga slične tematike izašla iz radionice ovog dvojca i na 330 stranica obrađuje sve važnije trkačke teme. Na jučerašnjem predstavljanju knjige u opuštenoj se atmosferi iz usta autora moglo doznati štošta o sustavnom planiranju treninga i povećanja vlastitih kapaciteta, o progresu istrčavanja dionica te kako planirati i prilagoditi treninge za kratke utrke, a kako za ultramaraton. Vlahek se dotaknuo i ozljeda koje neizbježno prate natjecatelje na dugačkim dionicama te kroz interakciju s prisutnim kolegama trkačima iz vlastitog iskustva liječnika ultramaratonske reprezentacije podijelio i određene savjete. Posebno zanimljivi i duhoviti bili su ostvrti „Vlaheka natjecatelja“ - maratonca s pristojnim rezultatima, koji je na simpatičan način približio probleme vrhunskih trkača na ultramaratonima u kojima važnu ulogu u prvim kilometrima utrke ima samokontrola i planiranje vlastitih kapaciteta.

Prisutne je pozdravila i Monika Lucić Fider, ravnateljica knjižnice i sama rekreativna trkačica koja je izrazila zadovoljstvo što je ovaj događaj privukao i sportaše van Pakraca i Lipika što svjedoči o sve većoj popularnosti dugoprugaškog trčanja, ali i međusobnoj povezanosti trkača rekreativaca.