Radionica dokumentarnog filma, kulturni piknik uz radionicu čokolade te svirka pod zvijezdama jučer su obilježili četvrtak u sklopu programa Coolturno ljeto 2019.

Kako nastaje dokumentarni film i kako putem njega odaslati gledatelju trenutak, emociju i  najbržu poruku mogli su doznati svi zainteresirani na radionici Dox out of the Box organiziranoj jučer prijepodne u Gradskoj knjižnici Pakrac. Dvadesetak polaznika, većinom pakračkih osnovnoškolaca,  pažljivo je usvajalo informacije o snimanju dokumentarca od dvojca Nevena Muretića i Petra Milića koji su vodili ovu radionicu, a svježe znanje dobili su priliku odmah i primijeniti. Zajedno s voditeljima posjetili su stotinjak metara udaljenu aktualnu arheološku lokaciju pored policije gdje su porazgovarali s dr. Jurajom Belajom, voditeljom istraživanja.

Raspoređeni u grupe, kao prava profi ekipa, koja osim o snimanju vodi brigu i o kvaliteti rasvjete ili zvuku, snimili su popriličnog dokumentarnog materijala koji je nakon potrebne montaže premijerno prikazan na „Kulturnom pikniku“ održanom iste večeri u kuriji Janković.

„Čokoladni“ četvrtak

U poslijepodnevnim satima dvorište kurije Janković bilo je ispunjeno djecom i njihovim roditeljima koji su došli na „Kulturni piknik“, a započeo je najslađom radionicom čokolade koju je vodio naš Pakračanin Stevo Nagy. Gradska vijećnica bila je pretijesna primiti sve ljubitelje ove delicije, od najmanjih sugrađana do njihovih roditelja, koji su željeli saznati sve tajne spravljanja kvalitetne čokolade.

Stevo Nagy je posjetiteljima na početku ukratko ispričao o povijesti čokolade, vrstama te na koji način napraviti čokoladu koja je najzdravija za konzumiranje. Tako su najmanji i njihovi roditelji imali prilike sami napraviti čokoladu uz različite dodatke orašastog voća i meda, ali i isprobati već napravljene čokoladne delicije našeg Steve.

Kulturni piknik nastavio se u dvorištu s mnoštvom različitih aktivnosti. Djeca su uživala u pomalo zaboravljenim igrama na otvorenom poput špekulanja i gumi-gumija, neka su slikala, prelistavala slikovnice, dok su se roditelji u odličnom raspoloženju družili i ispijali zdrave i osvježavajuće napitke. Večer je završila svirkom pod zvijezdama koju su odličnom glazbom upotpunili Josip Knežević Nesho i Ivana Parag. (iš, dk)