2022 06 01 18.28.13 Medium

„Visoka cijena slave i uspjeha“ naziv je predavanja pakračke psihologinje Ivane Marin koje je jučer održano u Gradskoj knjižnici Pakrac u sklopu ovogodišnjeg programa Multipaka.

U punoj čitaonici kroz vrlo zanimljivo predavanje psihologinja Marin je posjetiteljima, većinom srednjoškolcima, otkrila što je zajedničko slavnima s mentalnim poteškoćama navodivši tako narušene obiteljske odnose, problematično ponašanje članova obitelji poput ovisnosti ili zlostavljanja, niskog samopouzdanja i loše slike o sebi, začinjeno psihičkim pritiskom popularnosti, najčešće dovodi do niza mentalnih poteškoća i problema koji neki nažalost završe i tragično.

2022 06 01 18.26.08 Medium

Tipični životni put kojim su prolazile slavne osobe čije je neke primjere  Marin navela poput poznatih dječjih glumaca, najčešće je odricanje svakodnevnog života kao što su igranje i druženje s prijateljima i prilika za normalnim djetinjstvom ako se radi o djetetu, ambiciozni roditelji, ustrajanje u razvijanju talenta, a istovremeno zanemarivanje ostalih područja života, traženje ispušnih ventila u obliku ovisnosti i rastrošnog života što dovodi do poremećene slike o sebi i podloga je za razvoj drugih zdravstvenih i mentalnih problema.

Kako je istaknula Marin, zaključak predavanja je da se s problemima slavnih osoba možemo poistovjetiti na ljudskoj razini i da nas svojim dobrim primjerom mogu potaknuti da sami potražimo pomoć jer mentalna higijena je nužna. Ona potiče osobni  razvoj  i pomaže da održimo dobre odnose s ljudima koje volimo.

Nakon predavanja posjetitelji su imali prilike pogledati  projekciju Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma "Summer of soul".

Danas su na rasporedu novinarsko-fotografska radionica za djecu i mlade - NoFoRa u 18 sati u Gradskoj knjižnici te predstavljanje knjige Tomislava Šovagovića "Ruke koje su okretale ploču : LP album rock priča " u Gradskoj vijećnici u 20 sati.

2022 06 01 18.26.39 Medium