županija Dan državnosti 2024

knjižnica priznanja

Ovogodišnja Noć knjige, održana jučer u večernjim satima, tematski je bila obilježena u znaku umjetne inteligencije pa su djelatnice Gradske knjižnice Pakrac program osmislile u tom znaku za sve uzraste. Uz već popularne aktivnosti dodijeljene su nagrade za najbolje čitatelje u prošloj godini, ali i onima koji su svojim volonterskim radom i suradnjom obogatili sadržaje i programe u knjižnici.

knjižnica radionica

Večer je započela čitaonicom  i radionicom za djecu, čitanjem knjige o robotima koje su nakon toga i sami napravili. Nakon toga, Ivana Marin predstavila je projekt knjige liječe u kojemu je spojila čitanje sa psihoterapeutske tehnike, a susreti će se odvijati jednom mjesečno u grupi od do 10 sudionika kako bi se stvorila povezanost i povjerenje. Teme će se dogovarati u skladu sa željama sudionika. Ciljevi su poticanje čitalačkih navika i svrhovitog čitanja,  kritičnog mišljenja, samo izražavanje, kreativnost, upoznavanje sebe i svojih želja i potreba, razvijanje tolerancije, i emocionalno povezivanje. Svi zainteresirani moći će se prijaviti do kraja mjeseca u knjižnici, a više detalja bit će objavljeno naknadno.

knižnica marin

NAJČITATELJI

Najsvečaniji dio večeri otvorila je ravnateljica knjižnice, Monika Lucić Fider, koja se zahvalila svim novim i starim čitačima i gradu Pakracu koji podržava i potiče sve što oni organiziraju, a ispred Grada zahvalila se i pročelnica Ivana Šušnjić. Najčitatelj u kategoriji predškolske dobi je Otto Grčević, u kategoriji osnovnoškolaca nagrađena je Dora Perčin. Kristian Matijević najbolji je čitatelj među srednjoškolcima, a među odraslima najviše knjiga pročitala je Ivana Mirt. Najčitatelj među umirovljenicima je Ana Lovrić, dok je obitelj Sudar/Pavičić nagrađena kao najčitateljska obitelj. Priznanja za suradnju u provođenju programa i aktivnosti u Gradskoj knjižnici Pakrac primile su Ivana Širac i Katarina Ruškan Simić, a sva priznanja uručila je Šušnjić. Za kraj je Lucić Fider zahvalila i zaposlenicima Knjižnice koje „vrijedno i odgovorno rade i tijekom i van radnog vremena, na svim manifestacijama koje su u našem gradu“.

knjižnica torta

UMJETNA INTELIGENCIJA ZA POČETNIKE

Krešimir Vacek i Kristijan Tutić održali su predavanje o umjetnoj inteligenciji za početnike u kojem su pobliže približili što se može kreirati pomoću umjetne inteligencije i kako nam ona utječe na život. Vacek je započeo predavanje prvim spominjanja robota mitu o Taosu, brončanoj strukturi koja je imala svoj um i čuvao Europu od svih neprijatelja, a čin stvaranja su i alkemičari pokušavali rekreirati. Od pukih mitova došlo se do kreiranja naprednih tehnika i algoritama koje se koriste u svakodnevnom životu, uključujući Facebook, Google, Siri, Alexu i slično. Na kraju je Vacek pokazao 3D modele koji se koriste većinom u filmskoj industriji, a koristio ga je i u arheologiji pri izradi modela Starog Pakraca. Tutić se nadovezao prikazujući što to zapravo ChatGPT te ga povezujući sa književnosti. ChatGPT ima mogućnost, prevođenja, objašnjavanja pojmova, kreiranja priča i analize djela. Naglasio je nedostatke u vidu pitanja intelektualnog vlasništva djela, ali i činjenice da stroj nikad neće moći zamijeniti čovjeka i njegovu emocionalnu stranu.

 

knjižnica predavanje

PREDSTAVLJANJE KNJIGE I GLAZBENO OSVJEŽENJE

Svoj prvi roman znanstvene fantastike, Danijel Špelić predstavio je s prijateljicom, književnom kritičarkom, urednicom, Renatom Glogoški Pavoković. Naveo je kako je to prvotno bio „projekt iz zabave“ kojeg nije planirao objaviti te je napisana za njegovu zabavu. Naveo je kako je roman napisan i za one koji nisu inače ljubitelji znanstvene fantastike jer u potpunosti objašnjava elemente „SF“-a. Zbirka pet kratkih priča, nazvana „Jedne noći u prosincu“, njegovo je također novo djelo, a prožeto je misterijama, elementima jeze između stvarnosti i iluzije. Svi zainteresirani mogli su kupiti knjige i dobiti potpis autora ili se fotografirati za trajnu uspomenu. Za kraj ove manifestacije, Severina Popov i Matko Šuperina su za sve okupljene priredili koncert obradom poznatih hrvatskih i stranih pjesama.

knjižnica knjiga

županija Dan državnosti 2024