fizika naslovna

Je li izloženost elektromagnetskim poljima niskih razina Wi-Fi radijskih uređaja štetno djeluje na zdravlje učenika ili opće populacije jučer je u pakračkoj osnovnoj školi odgovor dao fizičar Hrvoje Mesić, danas umirovljenik i predsjednik Udruge za promicanje prirodoslovlja PRIRODOPOLIS iz Zagreba, bivši voditelj laboratorija za demonstracijske projekte na Odsjeku za fiziku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, popularizator fizike i jedan od najboljih eksperimentatora u Hrvatskoj održavši vrlo zanimljivo predavanje za učenike osmih razreda.

fizika 2

U uvodu Mesić je učenicima objasnio osnove ionizirajućih i neionizirajućih elektromagentskih polja, opisao je što predstavlja elektromagnetske valove    kraćih valnih duljina; infracrveno, ultraljubičasto, rendgensko i gama-zračenje. Kako je rekao, prilikom grijanja nekog tijela, u njega se ulaže energija i atomi počinju titrati, energija im se povećava jer prelaze u pobuđena stanja. Jezgre atoma nose električne naboje, pa tako pri titranju atoma dolazi zapravo do titranja električnih naboja, što je potkrijepio  različitim zanimljivim pokusima pred učenicima.

Nove tehnologije postale su dio životne pa tako i školske svakodnevice, a česti primjer je prijenosno računalo spojeno na internet Wi-Fi ruter. Wi-Fi pristupne točke mogu se isto tako naći u mnogim javnim i privatnim prostorima, a ljudi u okruženju pokrivenom Wi-Fi signalom izloženi su povremeno niskoj razini elektromagnetskih polja kada se koriste internetskom mrežom na računalu ili svom mobilnom telefonu, no ono je tako nisko da nema nikakvog utjecaja na zdravlje.

Mesić je pakračkim učenicima na vrlo zanimljiv način objasnio i demonstrirao jednostavne principe iz fizike.

fizika 3