20230220 170552 Medium

„Obogatimo djecu“ naziv je predavanja koje je sinoć u Gradskoj knjižnici Pakrac održala školska psihologinja Nataša Major koje je bilo organizirano u sklopu obilježavanja 16. Tjedna psihologije u Hrvatskoj.

„Roditeljstvo je jedan prekrasan odnos, kad volite svoje dijete, kad ga željno iščekujute, puno u njega ulažete, onda je takav odgoj veliki izazov i odgovornost i ustvari najvrjedniji posao. To je posao u kojem dajemo u nasljeđe sve što znamo, imamo i možemo i pokušavamo prenijeti na sljedeću generaciju. I upravo zbog toga ne gledamo na roditeljstvo kao nekakav težak posao gdje ne dobivate plaću. Puno roditelja je spremno, ima kompetencije i razumije tu ulogu, a ima i onih koji to ne razumiju, ne znaju i ne doživljavaju kao ozbiljan posao“, započela je Major sinoćnje predavanje.

U skorom dvosatnom interaktivnom predavanju Major se najviše fokusirala na razdoblje predškolskog doba naglašavajući kako najvažnije razdoblje nije ono provedeno u visokim školama nego ono najranije – od rođenja do šeste godine života te ističući kako je cilj roditeljskog posla razviti odgovornost kod djece kako bi ona postala samostalna. U tom procesu najvažnija je interakcija s djetetom od dodira, govora, slobodnog kretanja, slobodne igre s upotrebom mašte, pjevanja, istraživanja okoline, ali i stvoriti kod djeteta osjećaj sigurnosti koji omogućuje učenje. Bavljenje djetetom nije boravak pred ekranima nego kvalitetno provođenje vremena u različitim vrstama igre, poput penjanja, crtanja, plesanja, pjevanja, pričanja bajki, vožnje biciklima i svim drugim aktivnostima u kojima se djeca kreću jer kako je naglasila Major, djeca u prvih šest godina života najviše uče kroz igru.

Važno je učenje licem u lice, a ne licem u ekran, istaknula je Major.