euroscola glavna

Učenici Srednje škole Pakrac, njih 24 ambasadora juniora Europskoga parlamenta, (3. A: Tara Čelec, Petra Antunović, Tamara Sužnjević, Leon Martinović, Ian Fiala Krajačić, Ena Bartoluci, Emili Papić, Ines Pavlečić, Ines Jendrašić, Borna Tomić, Marta Adžijević, Marijana Prhal, Zrinka Hihlik, Matej Vicković; 4. A: Donatella Orzes, Nina Babojelić, Nika Čelec, Kristina Sanić; 2. C: Antun Krpeljević, Josip Desput, Hrvoje Dominić, Hana Basarić, Ivana Dubravac, Ana Vidović) u pratnji ambasadora seniora  Vesne Ančić i Ivana Tutića, pakračkih profesora, boravilo je od 27. veljače do 1. ožujka na radnome putovanju u Strasbourgu.

Ondje su posjetili Europski parlament te s oko tisuću srednjoškolaca iz 24 europske škole sudjelovali u međunarodnome programu Euroscola.

euroscola 2

Euroscola je redoviti godišnji program Europskoga parlamenta u kojemu učenici u dobi od 16 do 18 godina iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o funkcioniranju Europske unije i aktualnim pitanjima. Učenici iz Hrvatske u programu sudjeluju od početka hrvatskoga članstva u Europskoj uniji (2013.), a za učenike Srednje škole Pakrac ovo je druga takva prilika. Ovoga su puta sudjelovanje u Euroscola sesiji zavrijedili ostvarivši sjajne rezultate u nacionalnome programu Škola ambasador Europskoga parlamenta (EPAS). Podsjetimo - na temelju evaluacije škola koju je proveo Forum za slobodu odgoja zauzeli smo četvrto mjesto u državi s obzirom na provođenje programa Škola ambasador Europskoga parlamenta (EPAS).

euroscola 3

Prvoga dana putovanja 27. veljače učenici i nastavnici posjetili su njemački grad Ulm, a tamo su  imali priliku vidjeti luteransku crkvu Ulmer Münster s najvišim zvonikom na svijetu.

Sljedećega dana, 28. veljače, učenici i nastavnici sudjelovali su u radnome posjetu Europskome parlamentu. U uvodnome dijelu programa učenicima i nastavnicima obratila se predsjednica Europskoga parlamenta Roberta Metsola. Nakon toga, održana su stručna interaktivna predavanja (1. Antonio Albaladejo Roman, politički analitičar, Structural Polices Unit, Directorale-General for parliamentary Research Services, EP; 2. Delara Burkhardt (DE, S & D, članica Europskoga parlamenta).

Tema ove Euroscola sesije bila je strategija Europske unije prema održivom prehrambenom sustavu.

euroscola 4

Sudionici su, koristeći interaktivne digitalne platforme Interactio i Slido, imali mogućnost postavljati pitanja i predlagati rješenja u vezi s temom rasprave.  Iako je tema (EU: prema održivom sustavu prehrane) bila veoma zahtjevna i ne baš osobito zanimljiva mladima, učenici su pokazali izniman interes i angažman te su kvalitetnim pitanjima i prijedlozima doprinijeli konstruktivnoj raspravi u Europskome parlamentu.

Nakon ručka učenici su, podijeljeni u skupine, sudjelovali u simulaciji rada Europskoga parlamenta. Sa svojim vršnjacima iz ostalih europskih škola kritički su vrednovali, obrazlagali, usvajali ili odbacivali predložene amandmane poput pravih zastupnika.

Za nastavnike je organizirana radionica o medijskoj pismenosti: Kako pripremiti svoje učenike da bolje uoče dezinformacije? Nakon posjeta Europskome parlamentu, učenici su imali slobodno vrijeme za razgledavanje Strasbourga i njegovih znamenitosti.

euroscola 5

Na povratku kući, 1. ožujka, učenici su prošetali Münchenom, posjetili njegove kulturne znamenitosti i okrijepili se tradicionalnim ručkom u jednoj od najstarijih pivnica Hofbräuhaus. 

Naši su učenici pokazali da su uistinu pravi mladi ambasadori europskih vrijednosti i da iznimno cijene nagradni put u Europski parlament. Svi se slažu da je ovaj posjet bilo jedinstveno iskustvo  jer mladi ljudi nemaju često priliku iznijeti svoje mišljenje i aktivno sudjelovati u izgradnji bolje Europe.

euroscola 6

Kristina Sanić: Posjet Europskome parlamentu jedno je od najboljih i nezaboravnih iskustava u mome životu. Nakon što je moj mali govor završio, osjećala sam kako me prožima ponos. Svakome bih preporučila ovo iskustvo jer je  vrijedno svakoga truda i nešto što će se pamtiti.

Emili Papić: Naučila sam mnogo toga novoga o ekologiji, zdravoj prehrani i glasanju. Posebno mi se svidio dio s debatom kada su moji vršnjaci iznosili vlastita mišljenja u vezi s temom održive prehrane. Upoznala sam ljude iz Portugala i Cipra te s njima izmijenila iskustva koja se tiču obrazovanja, ali i općenitih stvari.

Hana Basarić: Razgovarali smo o temama poput hrane i njezine sigurnosti i o tome kako mi mladi trebamo dati svoj glas na izborima. Ovo je bila jedinstvena prilika za upoznavanje naših vršnjaka iz cijele Europe.

Leon Martinović: Za mene Euroscola predstavlja vrata u svjetliju budućnost Europe.

Petra Antunović: Bilo je uistinu motivirajuće slušati kako se pokušavaju riješiti problemi današnjice. Predivno iskustvo.

euroscola 7