DSC 1013

Noć knjige, jedna od najvećih i najpoznatijih nacionalnih manifestacija posvećenih knjizi s ciljem poticanja kulture čitanja, obilježena je jučer u pakračkoj gradskoj knjižnici bogatim programom. U skladu s ovogodišnjom temom Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena i njenim zaštitnim znakom, dinosaurom imena Đuro Načitanović, knjižničarke su pripremile zanimljivu čitaonicu i radionicu gdje su se djeca kroz priču mogla upoznati s različitim vrstama ovih neobičnih prapovijesnih gmazova, ali i izraditi straničnik za uspomenu. Svi zainteresirani imali su priliku postati novim članom za upola manji iznos od uobičajenog, dok su zaboravni čitači mogli vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.

FOTOGALERIJA

Nakon projekcije kratkog videa o istraživanju čitanosti i kupovine knjiga kojeg već 13 godina provode organizatori Noći knjige u Hrvatskoj saznali smo porazne rezultate, primjerice da je 38 posto hrvatske populacije pročitalo barem jednu knjigu u posljednjih godinu dana, što je pad od 11 posto u pet godina i najslabiji rezultat od pokretanja istraživanja, odnosno da je svaki peti građanin, ili 20 posto populacije kupilo barem jednu knjigu u posljednja tri mjeseca, a i ta brojka stagnira već nekoliko godina.

Nagrađeni NAJčitatelji

Kako bi pokazali da Pakračani pobijaju ovu crnu statistiku, uslijedila je svečanost dodjele nagrada NAJčitateljima, odnosno korisnicima knjižnice koji su u protekloj godini pročitali najviše knjiga. Nagrade su kao i prijašnjih godina dodijeljene u šest kategorija. U kategoriji predškolci nagradu je odnijela Amadea Štula sa 73 pročitane knjige, u kategoriji osnovnoškolaca najnačitanija je bila Barbara Ivanović sa 60 pročitanih naslova, dok se u kategoriji srednjoškolci istaknula Ena Bartoluci sa 46 pročitanih knjiga. Gradska knjižnica Pakrac ima puno članova i korisnika iz drugih gradova pa je tako u kategoriji odraslih, nagradu za pročitanih 66 knjiga osvojila Manuela Mlinar iz Daruvara. U kategoriji umirovljenika Ana Mačinković istaknula se sa zavidnom brojkom od 134 pročitanih djela, dok je u kategoriji obiteljskog članstva priznanje odnijela obitelj Tessari sa čak 157 pročitanih knjiga.

DSC 1032

Dodijeljene su i nagrade za NAJsuradnike u protekloj godini koje su pripale profesoricama Tamari Vujanić, Tanji Španjić i Gorani Baschiera iz pakračke srednje škole te knjižničarki Aniti Pavlečić iz osnovne škole.

Nagrade svima nagrađenima uručile su ravnateljica knjižnice Monika Lucić Fider i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je istaknula kako „trebamo biti ponosni na sve čitače, ali i na rad naše knjižnice koja je u Pakracu iznimno važna institucija, ne samo unutar svoje djelatnosti nego i van nje.“ Najavila je novost za sve roditelje novorođenih beba koji dobivaju prigodan poklon od Grada, kako će on, upravo na inicijativu ravnateljice, ubuduće sadržavati malu slikovnicu i članstvo u gradskoj knjižnici.

Nova knjiga Danijela Špelića

Za kraj ove sadržajne večeri Noći knjige, održana je promocija novog romana pakračkog pisca Danijela Špelića nazvanog Praznina, u kojoj su sudjelovali i profesorica Tanja Španjić te učenik pakračke gimnazije Srećko Popović. Radi se o trećem romanu u serijalu o Lukasu Humu (nakon Nestale i Svjedoka), ovoga puta inspiriranom stvarnim događajem, odnosno nestankom jednog dječaka s vukovarskih bazena krajem 80-ih, kao i osobnim iskustvima autora, koji su smješteni na stvarne lokacije, Pakraca, Lipika, Vukovara, izletišta Jankovac, upravo kako bi se učinio odmak od većine hrvatskih kriminalističkih romana kojima se radnja događa u Zagrebu.

Zainteresirani su mogli kupiti ovu knjigu, koju je izdala Naklada Bošković, i dobiti potpis autora ili se fotografirati za trajnu uspomenu, a svi posjetitelji knjižnice sinoć su se zasladili i prigodnom tortom.

DSC 1083