Vjekoslav Martinić, glazbeni pedagog i hrvatski folklorni stručnjak iz Garešnice, jučer je u sklopu obilježavanja 20 godina Osnovne glazbene škole Pakrac u koncertnoj dvorani održao predavanje "Tradicijska glazbala Panonske zone" dok je večer završila jednosatnim koncertom glazbenih škola Slavonije i Baranje.
222
Pučka glazbala su predmeti materijalne kulture, većim dijelom proizvedena iz seljačkog rukotvorstva ili proizvedena u specijaliziranom seljačkom obrtu. Glazbala su zapravo samo sredstva za proizvodnju zvukova, melodija i ritmova, pa se tako bez njih ne može zamisliti glazbeno blago bilo kojeg naroda svijeta.
Tako su posjetitelji mogli čuti i naučiti koje su razlike između raznih starih puhačkih instrumenata poput jedinke, dvojnice, diplice, okarine ili gajdi, upoznati preteče današnjih tamburica i jednostavnih udaraljki poput cimbala.
Ova pučka glazbala mogu se pronaći i danas, po starim kućama, a upoznavanjem i sviranjem naših tradicijskih glazbala ponovo ih vraćamo u život i otimamo od zaborava, rekao je Martinić.
 3
Nakon predavanja za ljubitelje klasične glazbe u gradskoj vijećnici održan je koncert glazbenih škola Slavonije i Baranje gdje su u jednostanom programu, uz domaćine,  nastupili učenici i profesori iz Daruvara, Novske, Garešnice, Nove Gradiške, Kutine, Virovitice, Požege, Slatine, Slavonskog Broda i Osijeka koji su svojim gostovanjem čestitali pakračkoj školi okruglu obljetnicu.

Obilježavanje se nastavlja i večeras nastupom bivših učenika pakračke škole u gradskoj vijećnici s početkom u 18 sati.