Ovogodišnja Noć knjige bila je u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti  - 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i stogodišnjice objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, a ove godine Gradska knjižnica Pakrac opet je bila pretijesna da primi sve zainteresirane građane.

2

Večer je započela predstavljanjem knjige „Bez osjećaja“ mlade pakračke autorice i srednjoškolke Vedrane Harak izdavača „Udruga građana Esseg“ iz Osijeka. Prvi objavljeni roman mlade autorice čija se radnja odvija u Americi je nastao zahvaljujući stranici s pričama na facebooku gdje je Vedrana svoje zapise redovito dijelila. Urednik romana Ilija Matić  rekao je da su mladi pisci zapravo novi događaji  u književnosti koji se pojavljuju u zadnjih deset godina dodavši kako je knjiga i ljubav prema pisanju prisutna među mladima, no danas se oni više izražavaju putem društvenih mreža. Vedrana je istaknula kako je prvi objavljeni roman ispunjena želja, a u pripremi je izdavanje i knjige poezije.

4

Za najmlađe posjetitelje volonterke pakračke knjižnice, učiteljice Božidarka De Zan i Ljerka Major,  čitale su svima dobro znane priče Ivane Brlić Mažuranić, a uz već uobičajene i popularne aktivnosti i akcije vezane uz nižu članarinu i vraćanje knjiga bez zakasnina, dodijeljene su nagrade za najbolje čitatelje u prošloj godini. Tako je najmlađi najčitatelj bio Deni Lapaš, u kategoriji osnovnoškolca nagrađena je Kristina Skorupa, Katarina Lapaš najbolja je čitateljica među srednjoškolcima, među odraslima najviše knjiga pročitala je Mirsada Madžarević, najčitateljica među umirovljenicima je Ivanka Čulina, a ove godine po prvi put nagrađena je i najčitateljska obitelj gdje su zaslužene nagrade primili članovi četveročlane obitelji Prenkepalaj. Svima njima je Tomislav Petrač, pročelnik pakračke gradske uprave, kao nagrade podijelio poklonjene knjige, besplatne članarine i priznanja.

3

Svoje znanje o Shakespearu i Cervantesu provjerile su i četiri ekipe natjecatelja u nagradnom kvizu gdje najbolji u asocijacijama, mozgalicama i pitalicama o ova dva književna velikana, iz knjižnice nisu otišli praznih ruku. Večer je završila projekcijom igranog filma Oluja snimljenog prema Shakespearovom komadu.