Proračun Grada Pakraca u 2019. godini planiran je u iznosu od 42.443.700 kuna što je upola  viša u odnosu na realizaciju u 2017. godini, odnosno za trećinu više u odnosu na plan ovogodišnjeg proračuna, zaključak je sjednice Gradskog vijeća Pakraca usvojen na jučerašnjoj sjednici koja je neuobičajeno održana u kongresnoj dvorani Poduzetničkog centra Pakrac.

Obrazlažući ovako veliki planirani prihod gradonačelnica Anamarija Blažević naglasila je da su vlastiti proračunski prihodi porasli s donedavnih 9 milijuna kuna na oko 22 milijuna što je rezultat promjene načina raspodjele poreznih prihoda od državne do lokalne razine. Unatoč tom velikom prihodu ona tvrdi da je plan realan i da, kao i ove godine, očekuje tijekom godine ponovo rebalans s podizanjem prihoda.

Vinko Pečanić, voditelj Odsjeka za gospodarstvo i financije, je ovako optimistička predviđanja po pitanju gradske kase dodatno pojasnio uzlaznom fazom ekonomskog ciklusa s povećanjem gospodarske aktivnosti na razine cijele države koja rezultira povećanjem poreznih prihoda.

SDP protiv

Klub vijećnika SDP-a je na proračun uložio dva amandmana. Prvim su zahtijevali da se stavka poticanje poduzetništva u prijedlogu gradonačelnice predviđena s 500.000 kuna poveća za dodatnih 250.000 kuna koju bi namaknuli s proračunske pozicije predviđene za financiranje kupovine udžbenika za osnovce planirane u iznosu od  350.000 kuna, obrazlažući to činjenicom da će kupovinu udžbenika financirati država. Drugim amandmanom predlažu novu proračunsku stavku u iznosu od 100.000 kuna kojom bi se pomoglo  građanima prilikom izgradnje prve nekretnine, a ona bi konkretno značila oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa.

Gradonačelnica Blažević se zahvalila na prijedlogu, ali je oba odbila. Prvi stoga što još nije posve definirano da li će država financirati udžbenike, a ako i hoće, to će se odnositi samo na obvezne, a ne i na prateće poput radnih bilježnica, ali je ostavila mogućnost da se o tome razgovara na rebalansu.

Zbog neprihvaćanja amandmana, objasnio je Dragan Marin, tri jučer nazočna vijećnika SDP-a (nedostajao Neven Garača) nisu glasovala za prijedlog proračuna pa je on prihvaćen s 12 glasova preostalih vijećnika.

Prihodi od zajedničkih i gradskih poreza se tako u 2019. godini planiraju u visini od 22 milijuna kuna i čine polovinu proračuna. Prihodi od pomoći se planiraju u visini od 15,5 milijuna kuna, pri čemu 8,1 milijun kuna predstavlja pomoći iz fondova Europske unije prema već zaključenim ugovorima sa odgovarajućim provedbenim tijelima.

Dr. Kristina Milek, predsjednica kluba vijećnika HDZ-a, nakon što je iskazala nadu da će proračun uspjeti izbjeći sve zamke javne nabave, što je bila prepreka u realizaciji ove godine,  istaknula je da joj je žao što zbog banalnosti kolege iz SDP-a nisu prihvatili vrlo dobar prijedlog proračuna, a Miroslav Ivančić, predsjednik Vijeća, naglasio je da proračun iz godine u godinu raste što ukazuje da smo na dobrom putu da postanemo oaza lijepog življenja.

Identično prijedlogu proračuna za 2019. kod glasanja je prošao i rebalans ovogodišnjeg proračuna. Tri vijećnika SDP-a nisu glasovali za njega što je Marin objasnio činjenicom da i lani gradonačelnica nije prihvatila njihove amandmane, koji su se tada odnosili na financiranje udžbenika, pa principijelno nisu htjeli glasovati niti za njegov rebalans.

Ove godine potrošili 32 milijuna

Ukupni iznos planiranih prihoda gradske kase u ovoj godini s početno planiranih 35,7 milijuna kuna smanjen je na  32,4 milijuna, a razlog je nerealizirana sredstva različitih pomoći države i fondova EU do kojih je došlo uslijed sporosti u postupku javne nabave ili kašnjenjem radova od strane izvođača na pojedinim gradilištima, ali se ta sredstva prenose u proračun za iduću godinu.

Prema usvojenom planu gradska kasa će ovu financijsku godinu završiti s minusom od 750.000 kuna, što je posljedica akumuliranog minusa u prethodnim godina koji je tijekom 2018. godine smanjen za 300 tisuća i plan je dogodine završiti godinu bez minusa, pojasnili su gradonačelnica i Pečanić.

U ostalom dijelu sjednice vijećnici su usvojili jednoglasno više tehničkih točaka koji su se uglavnom odnosili na usklađivanje gradskih akata sa zakonskim izmjenama.

Komunalna naknada bez povećanja

Za život građana u tom dijelu najvažnija je Odluka o komunalnoj naknadi, mada niti ona ne donosi građanima nikakve bitne promjene. Kako je istaknula gradonačelnica, intencija prilikom ovog  usklađivanja sa zakonom je bila ne povećavati iznose koje građani plaćaju na ime komunalne naknade. Tako će ona financijski iznositi isto kao i do sada osim za stanovnike ulica Sedlar, Radničkih sindikata i Silvije Strahimira Kranjčevića, kojima je promijenjena zona naplate komunalne naknade iz treće u drugu, uslijed poboljšanja (asfaltiranje) komunalne infrastrukture, dok će stanovnici Aleje kestenova do završetka radova na izgradnji prometnice i pješačke staze plaćati manju komunalnu naknadu. Obveza plaćanja komunalne naknade proširena je na sve stanovnike, što znači da će ju, za razliku do sada, plaćati i stanovnici udaljenih psunjskih naselja, ali u simboličnim iznosima u skladu sa stanjem infrastrukture koja je tamo prisutna.

Vijećnici su jučer usvojili i izmjenu Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Dječjeg vrtića što je zapravo samo usklađivanje akata sa stvarnim stanjem koje je izmijenjeno po pitanju broja zaposlenika uslijed uskoro započetog rada u poslijepodnevnoj smjeni.

Dobro prihvaćene gradske poticajne mjere

Jučerašnja sjednica trajala je neuobičajeno kratko, tek dva sata, a dio razloga je i u kratkoći „aktualnog sata“ u kojem vijećnici propituju gradonačelnicu, na što su potrošili tek 23 minute. Od najvažnijih pitanja ističemo vrlo dobar odaziv građana na poticajne mjere koje je Grad uveo ove godine. Tako su poduzetnici podnijeli 75 zahtjeva (11 zapošljavanje, 61 nabava dugotrajne imovine, 3 nove djelatnosti)  za poticanje razvoja gospodarstva na što je iz gradske kase potrošeno oko 380.000 kuna, liječnici su podnijeli 16 zahtjeva u svom segmentu na što je potrošeno 71.000 kuna i još će do kraja godine biti isplaćeno 13.000,  dok je u mjeri „Tri plus“ podneseno ukupno 86 zahtjeva na što je potrošeno oko 90.000 kuna, odgovorila je gradonačelnica na pitanje M. Ivančića.

Odgovarajući na pitanje dr. Kristine Milek koje je ujedno sadržavalo i čestitke za organizaciju sjednice Savjeta za Slavoniju održanu dan ranije, A. Blažević je istaknula zadovoljstvo činjenicom da je Pakrac pozitivno prezentiran u medijima, a za samu  organizaciju su stigle i pohvale od Ministarstva regionalnog razvoja  i protokola Vlade. Gradonačelnica je zahvalila svima koji su sudjelovali u organizaciji, a kao dodatnu vrijednost je naglasila činjenicu da su u segmentu neophodnih usluga zaposleni isključivo domaći poduzetnici.

Mihajla Pavković (SDP) se interesirala da li će biti zasađeno novo drveće u Aleji kestenova za što je od Marije Čar, voditeljice Odsjeka za komunalne poslove, dobila potvrdan odgovor u vidu podatka o sadnji 22 stabla crvenog kestena. Zoran Krejči (SDP) je ukazao na nepravednost da se građani Pakraca u poticanju zamjena bojlera koji je provodio Fond za zaštitu okoliša sufinanciraju sa samo 40 posto, dok su neka područja sufinancirana s 80 posto. Dragan Marin je ponovo ukazao na potrebu krčenja bagremika sa zemljišta u vlasništvu Grada na Praulji na što je Blažević iskazala žaljenje što to nije do sada odrađeno pa će Almir Delihodžić, voditelj gradskog komunalnog pogona, od sada sjediti na sjednici vijeća da čuje izravno vijećničke primjedbe što je postala praksa koja je po prvi put primijenjena na ovoj sjednici pa se uskoro mogu očekivati „gradske motorke“ na Praulji.