Pakrački birači, za razliku od ostatka županije, ostali su na jučerašnjim izborima vjerni HDZ-u i njihovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar - Kitarović. Od 3554 izašlih na izbore (50,7% od upisanih 7010 birača) za nju je glasovalo 1.248 glasača ili 35,1 posto. Na drugom mjestu je SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je dobio 924 glasa ili 26 posto, dok je treći Miroslav Škoro s 891 glasom ili 25,1 posto. Ostali kandidati, kao i u ostatku Hrvatske, značajno su zaostali: Miroslav Kolakušić 177 glasa, Dalija Orešković 79, Ivan Pernar 71, Dario Juričin 67, Katarina Peović 22, Dejan Kovač 16, Anto Đapić 5 i Nedjeljko Babić dva glasa. Samo dva glasa su bila nevažeća.

Kako nam je rekao Tomislav Petrač, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva, na pakračkom području izbori su protekli bez ijednog tehničkog prigovora na nepravilnost.

Jučerašnja izlasnost na pakračka birališta je za jedan postotak manja od državnog prosjeka, odnosno za pet posto manje od županijskog, ali je veća od izlaznosti prije pet godina kada je u prvom krugu na biralište izašlo 3.280 od  tada upisanih 8.108 birača  (41 posto).

Izbori za mjesne odbore

Uz predsjedničke izbore jučer su na području Grada Pakraca provedeni i izbori za mjesne odbore. Kako u postupku kandidiranja nisu istaknuti kandidati za 10 od 28 planiranih mjesnih odbora, nakon jučerašnjih izbora je dobiveno 18 mjesnih odbora.

Izbori za MO su zapravo jedino bili u Kusonju jer su jedino u tom naselju bile istaknute dvije liste, HDZ-a i  SDSS-a. Na biralištima se pojavilo 111 glasača od  kojih su 50 glasovali za HDZ, a 61 za listu SDSS-a pa će  mjesni odbor činiti Anto Marković i Ivo Lovrenčić s liste HDZ-a, odnosno Boško Erceg, Milan Kozlović i Nenad Radulović s liste SDSS-a.

Kandidati s HDZ-ove liste mjesni odbor će činiti u 11 naselja: sva tri pakračka mjesna odbora, Badljevina, Kapetanovo Polje, Novi i Stari Major, Omanovac, Prekopkra i  Veliki Banovac. Sa SDSS-ove liste mjesni odbor će činiti kandidati u pet naselja: Branešci, Dragović, Kraguj, Ožegovci i Španovica dok jedina nezavisna lista će činiti mjesni odbor za naselja Mali  Banovac i Batinjani. Mjesne odbore radi nepostojanja kandidata nisu jučer birali stanovnici naselja Donja i Gornja Obrijež, Gornja Šumetlica, Toranj, Brusnik, Kričke, Grahovljani, Glavica, Cikote i Dereza.