IMG 9587 Medium

Proračun Grada Pakraca u idućoj godini planiran je u iznosu od 69,8 milijuna kuna, a rashodi čak i milijun kuna više. Kako će prema novom, rebalansiranom planu ovogodišnji proračun iznositi malo manje od 50 milijuna kuna to je povećanje od skoro 20 milijuna kuna, najvažnije su odluke sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac. Osim toga vijećnici u dnevnom redu koji je sadržavao čak 27 točaka odlučili su da organizacijski  komunalni pogon Grada presele u Poduzetnički centar, povećaju plaće službenicima u gradskoj upravi.

Prihodi od zajedničkih i gradskih poreza u 2022. godini su planirani u visini od 10 milijuna kuna što je približno identično ovogodišnjoj razini. Prihodi od pomoći se planiraju u visini od 49,6 milijuna kuna, pri čemu nešto više od 30 milijuna kuna se odnosi na  pomoći temeljem prijenosa Europske unije prema već zaključenim ugovorima.

Prihodi od imovine se planiraju u visini od 1,4 milijuna najvećim dijelom od zakupa nekretnina, ponajprije poljoprivrednog zemljišta. Prihodi od administrativnih pristojbi i po posebnim propisima se planiraju u visini od 4,2 najviše od šumskog doprinosa (1,5 milijun), odnosno komunalne naknade (2,3 milijuna).

Iz EU pola proračuna

Obrazlažući ovako veliko povećanje proračunskih prihoda gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula da se ono zasniva na pomoći iz opće države te fondova Europske unije, a u cilju ostvarivanja projekata koje je Grad Pakrac kandidirao u prethodnim razdobljima čija realizacija se nastavlja, počinje ili završava u proračunskoj 2022. godini. „Proračun je realan i rađen s nadom da ćemo ga podizati. Mi smo spremni i za nove projekte, samo čekamo natječaje“, rekla je gradonačelnica naglasivši  ponos i pohvalu stručnim službama u gradskoj upravi na izradi proračuna, ali i njegovom sadržaju, odnosno projektima koji su tome doprinijeli.   

Dr. Kristina Milek je istaknula da ju veseli ovakav plan gradske kase te podsjetila na 2016. godinu kada je proračun iznosio 27 milijuna kuna. Ovakvo povećanje ne bi bilo moguće bez pomoći iz EU što bi trebao biti argument koji će razuvjeriti euroskeptike. No i  s EU ne bi bio moguć takav rast da nemamo mlad i sposoban kadar koji imaju ideje i znaju ih pretočiti u projekte, rekla je predsjednica kluba HDZ-a.

IMG 9580 Medium

SDP protiv

Iz suprotnog kluba, SDP-a, njihova predsjednica Tamara Vujanić je najprije pohvalila proračunski iznos i u njemu prisutne projekte pa je izgledalo da ćemo najvažniji planski dokument dobiti uz jednoglasnu podršku svih vijećnika. No uslijedio je obrat jer je T. Vujanić rekla da njihova tri vijećnika neće podržati proračun jer u njemu nisu prisutni elementi za koje se SDP godinama zalaže. To je ukidanje prireza na prihodovnoj strani, odnosno povećanje potpore za novorođenčad te stipendiranje studenata, kao i uvođenje subvencije za umirovljenike na rashodovnoj strani.  S druge strane povećavaju se planirani izdaci za Božićni sajam koji će u idućoj godini dosegnuti polovinu ukupnog godišnjeg iznosa namijenjenih studentima, rekla je predsjednica kluba vijećnika SDP-a.

Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) podsjetio je  da je u vrijeme vladavine SDP-a na državnoj razini iz tih izvora u pakrački proračun stizalo godišnje nekoliko stotina tisuća kuna, a sada deseci milijuna što ne bi bilo moguće bez gradonačelnice i HDZ-ove većine u Gradu, Županiji i Hrvatskoj i stoga nije u redu omalovažavati ovakav proračun. Ocijenio je to politikanstvom koje ne predstavlja interese građana ovog grada.

Zoran Krejči (SDP) je Ivančićevu repliku ocijenio povratkom u daleku prošlost i mijašnje krušaka i jabuka pozivajući se na činjenicu da u to vrijeme nije bilo fondova EU iz kojih dolazi veliki dio ovogodišnjeg proračuna. Pri tom je naglasio da se oni za ovih pet proračunskih stvari zalažu godinama i zalagat će se i dalje.     

Raspravu jer smirila gradonačelnica podsjetivši da je unazad nekoliko mandata, kada su imali i predsjednika Vijeća,  lokalni SDP bio korektan i konstruktivan partner.

SDP-ova tri vijećnika, prema najavi, su glasovali protiv proračuna, a ostalih  10 za. Sve ostale točke dnevnog reda ove sjednice usvojene su jednoglasno.

Ovogodišnji plan prihoda i rashoda u proračunu, 15 dana prije završetka godine je smanjen sa   55,3 milijuna  na 49,9 milijuna kuna, odnosno za 5,4 milijuna, a razlog je sporija dinamika od planirane realizacije projekta „Kuća graševine“, ali ti novci nisu izgubljeni nego se sele u proračun za iduću godinu. U raspravi je samo dr. Milek konstatirala da je iza nas još jedna uspješna, ali izazovna godina. 

Komunalni pogon „seli“ u PCP

Sedam stalnih zaposlenika Vlastitog komunalnog pogona Grada od prvog dana iduće godine iz gradske uprave organizacijski sele u Poduzetnički centar Pakrac, jednoglasno su odlučili vijećnici. Ovakvu odluku gradonačelnica Blažević je pojasnila činjenicom da je fond novaca namijenjen plaćama zaposlenika u gradskoj upravi zakonski limitiran u odnosu na ukupnu veličinu proračuna uslijed čega nema dovoljno prostora za povećanje plaća, ali i novo zapošljavanje koje je potrebno kako u gradskoj upravi tako i u komunalnom pogonu. Stoga oni organizacijski se premještaju u PCP, tvrtku u stopostotnom gradskom vlasništvu, ali se suštinski ništa ne mijenja osim što PCP postaje djelomično i komunalna tvrtka za čega su na trgovačkom sudu doregistrirani i nakon čega će imati mogućnost, da osim javnih gradskih površina, rade i na privatnim na tržišnoj osnovi za što je bilo upita, ali do sada ne i zakonske mogućnosti.  Odgovarajući na pitanje Krejčija što će biti s njihovim plaćama odgovorila je da će ostati iste, ako ne i veće. 

IMG 9581 Medium

Gradskim službenicima veće plaće

Od početka iduće godine zaposlenici u gradskoj upravi će imati veće plaće, ali ne i njihovi pročelnici. Vijećnici su sinoć podigli koeficijente za sve vrste i razine stručnih djelatnika za otprilike 10-tak posto pri čemu su napravljene i manje korekcije u vrednovanju pojedinih radnih mjesta. To će značiti njima povećanje neto plaće između 400 i 750 kuna, rekla je gradonačelnica uz konstataciju da joj je žao što ne može povećati i više.

Sjednica je uobičajeno počela izvještajno-programskim dijelom gradskih ustanova. Tako je Višnja Klobučar, ravnateljica Dječjeg vrtića „Maslačak“, predstavila plan i program rada njihovog kurikuluma (teorijske koncepcije rada koji se stalno mijenja i nadopunjuje) za narednu godinu. To je bila i prilika da podsjeti da je od ove jeseni u vrtiću 262 djece pri čemu nitko nije ostao neupisan, koji imaju mogućnost boravka od 5,30 do 21 sat.

Izvješće o radu  Osnovne glazbene škole Pakrac u pedagoškoj godini 2020/21. je podnijela Alfreda Petani Grafina  ističući da su zbog epidemioloških mjera izostali razni koncerti za građanstvo što je jedno od dodatnih obilježja ove ustanove, ali je svejedno uspješno odrađen koncert „Croatio iz duše te ljubim“ upriličen u povodu početka Domovinskog rata. Isto tako je istaknula kako je u glazbenoj školi zbog specifičnosti nastave teško raditi online što su, uz pohvale radu,  naglasile i obje predsjednice stranačkih klubova. Katarina Lahovsky Kobetić se interesirala  zašto se profesorski kadar kratko zadržava u Pakracu, konkretno se pozivajući na Ivana Goluba. Ravnateljica je pojasnila da profesora glazbe nedostaje u Hrvatskoj te su sve glazbene škole prinuđene  u popunjavanju satnice koristiti nedovoljno obrazovni stručni kadar koji se može zaposliti samo na određeno vrijeme od pet mjeseci što dovodi do česte fluktuacije i unutar škole ne postoji niti jedan razlog. Isti jer slučaj i s Ivanom Golubom koji nije završio glazbenu akademiju ni nema adekvatno stručno zvanje te je nezadovoljan statusom rada na određeno vrijeme otišao raditi u istom takvom statusu u Novsku.

Blažević je istaknula da je glazbena škola dodatna vrijednost u društvenom životu našeg grada jer ga obogaćuje brojnim koncertima gostujućih glazbenika za čije koncerte se u Zagrebu plaćaju skupe ulaznice. Ivančić je pohvalio spomenuti koncert u povodu obilježavanja početka rata.

Program Savjeta mladih

Karlo Rek, predsjednik Savjeta mladih Grada Pakraca, predstavio je njihov program za rad u narednoj godini u kojem je konkretizirano 14 različitih aktivnosti, od edukacija, zabave, sportskih do ekoloških za što im treba iz proračuna 8.000 kuna. Pohvale za rad i  suradnju istaknula je gradonačelnica uz opasku da to u prijašnjim mandatima nije bio čest slučaj, a dr. Milek je ukazala na njihovu financijsku  skromnost.

Vijećnici su usvojili Prijedlog programa korištenja sredstava ostvarenih od raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za ovu i iduću godinu. U ovoj taj iznos je 370.000 kuna (od prodaje 30.000), a u idućoj se planira povećati na 437.000 (prodaja 30.000) pri čemu je to 65 posto ukupno prikupljenih sredstava jer ostale idu u županiju i državu. Ona će biti utrošena na razne oblike subvencije poljoprivrednim proizvođačima, održavanje poljskih putova i putnih kanala, naknade štete od divljači, deratizaciju i slično.

U izmjeni Odluke o poticanju zapošljavanja  proširene su subvencije na sufinanciranje zakupa poslovnog prostora kod privatnih najmodavaca (do sada samo u gradskim) te na djelatnost razvoj inovacije i patenata.

Usvojene su izmjene i više komunalnih odluka koje, kako je rekao pročelnik Odsjeka za te aktivnosti Marijan Malogorski, imaju uglavnom tehnički karakter jer predstavljaju usklađenje sa izmijenjenim  zakonskim aktima i građani ih neće niti primijetiti pa se o njima nije skoro niti raspravljalo.Odnose se na rad tržnice, dimnjačarske poslove, komunalnom redu, komunalnoj naknadi, prikupljanju otpada i ugovaranju komunalnih djelatnosti. 

U trosatnoj sjednici, točno trećina je potrošena na aktualni sat.