aktualni 1

Po prvi put u ovom mandatu, ali i nakon dužeg razdoblja, vijećnicu su u potpunosti iskoristili predviđenih 60 minuta za propitivanje gradonačelnici i njene suradnike iz gradske uprave. Pri tome smo čuli neke nove i svježe informacije, neki problemi, posebice oko aglomeracije, su ponovo naglašeni, a na neka pitanja su vijećnici mogli odgovore dobiti  bar povremenim čitanjem lokalnih medija.

Posve novu informaciju smo dobili iz odgovora gradonačelnice Katarini Lahovsky Kobetić (HDZ) koja se interesirala može li ponovo iz EU sredstava biti financiran produžen rad  (poslijepodne) vrtića na što je potvrdan odgovor od 1. siječnja za što je odobreno 1,1 milijun kuna, a do tada će jedno vrijeme taj rad sufinancirati Grad.       

Karla Reka (HDZ) je interesirao pakrački opstanak Zdravstvenog veleučilišta Zagreb na što je gradonačelnica Anamarija Blažević rekla da on opstaje, mada neki studenti idu na nastavu u Zagreb, neke je prate online, a važno je da im je omogućeno da dio prakse odrade u lipičkoj bolnici. Problem je brojnost studenata.

aktualni 2

Anita Sklanik se interesirala o mogućnosti povećanja iznosa i cenzusa božićnice za umirovljenike na što je gradonačelnica odgovorila da je i ona za, ali onoliko koliko to može podnijeti proračun, ove godine će to biti između 35 i 40 tisuća kuna.  No postoje drugih socijalnih projekata u kojima mogu sudjelovati umirovljenici ili njihove obitelji pa je navela da će iz ovogodišnjeg proračuna biti izdvojeno za potpore gospodarstvenicima 1,375 milijuna kuna, novorođenčad 160.000, liječnici 37.000 Program 3+ 347.000, mladim obiteljima 517.000, socijalni programi 337.000, stipendiranje studenata 300.000, udžbenici 365.000, produžen boravak u školi 35.000 kuna.

Tamaru Vujanić (SDP) su interesirale informacije o budućnosti opstanaka pakračke bolnice u sklopu najavljenih reformi u zdravstvu te mogućnost da grad  raspiše poziv za iskaz interesa građana za stanove iz POS-ovog programa.  

Blažević je rekla da nema niti jednog službenog dokumenta o zdravstvenoj reformi, ali da po pitanju pakračke bolnice ne očekuje nikakve bitne promjene. Po pitanju POS-ovih stanova se razvila ping-pong rasprave između gradonačelnice i vijećnice bez nekih konkretnih informacija.

Zorana Krejčija (SDP) je interesiralo radi li se na uvođenju u Pakrac širokopojasnog interneta i što je s projektima izgradnje staračkog i društvenog doma u Prekopakri. Pročelnik Marijan Malogorski je rekao da su pregovori s ovlaštenom tvrtkom oko uvođenja interneta u tijeku, a gradonačelnica da su oba projekta kandidirana na natječajima EU, ali za sada odgovora nema.

Ah, ta aglomeracija

Kao i obično najviše pitanje je bilo iz oblasti komunalne problematike gdje su se u odgovorima nadopunjavali gradonačelnica i Malogorski. Tako smo na pitanje Tomislav Novinca (HDZ) doznali da će i dogodine biti ulaganja u nove nogostupe, stara badljevačka boljka (Mario Seleši, HDZ) izgradnja kanalizacije je i dalje problem pa će se odgovor tražiti u Hrvatskim vodama. Mile Vujić (SDP) je saznao da će radovi na aglomeraciji na Maloj Krndiji započeti uskoro, te da je divlja deponija u Ulici Grigora Viteza na privatnom zemljištu koje je vlasnik nekom iznajmio i da se tamo građevinskom šutom i zemljom  zatrpava depresija.  Teme o aglomeraciji je nastavila Kristina Milek (HDZ) ukazujući da radovi na Krndiji na aglomeraciji traju od kolovoza lani pri čemu su već više od godinu dana nezatrpane šahte označene provizorno opasnim betonskim željezom te iziskuju izlazak pješaka na kolnik što dodatno ugrožava sigurnost prometa. Malogorski je pojasnio da svakog ponedjeljka već tri mjeseca ukazuje izvođaču na taj problem. Ima obećanja, ali ne i realizacije. Na prijedlog gradonačelnice tražit će se od policije da pojača pritisak na jer je riječ o sigurnosti u prometu.

aktualni 3

Nada Todorović (SDSS) je pohvalila asfaltiranje parkirališta ispred groblja na Gavrinici, ali je ukazala na problem neasfaltiranih staza  kroz groblje pri čemu onu glavnu koriste i traktori idući na obližnje njive. Gradonačelnica se složila da je to problem koji će se pokušati riješiti dodatnom signalizacijom, ali je asfaltiranje problem malo ubranih grobljanskih naknada.

Pitanja o modernizaciji Ulice Alojzija Jankovića, kao i o planovima obnove starih bolničkih zgrada smo u nekoliko navrata temeljito odgovorili kroz lokalne medije.

Aktualnom satu je blagdanski štih na kraju dao predsjednik Miroslav Ivnačić  pitanjem gradonačelnici kakve blagdane možemo očekivati po pitanju gradskih aktivnosti na što je dobio odgovor  da većih okupljanja i dočeka neće biti, ali će biti sajma i vatrometa