glasanje kutije

Ni dva mjeseca nakon parlamentarnih izbora građani Hrvatske će ponovo na izbore, ovaj put za Europski parlament. I Pakračani će tako 9. lipnja opet glasati na 22 biračka mjesta koja su ista kao i na prethodnim izborima, što je odredilo gradsko izborno povjerenstvo na čelu s Markom Dokmanićem, sudskim savjetnikom Općinskog suda u Bjelovaru, Stalne službe u Pakracu, imenovanim od strane županijskog izbornog povjerenstva.

Na biračkim mjestima radit će birački odbori sastavljeni od desetero članova pri čemu su predsjednik i zamjenik nestranačke osobe imenovane od izbornog povjerenstva, dok su ostale osobe postavile stranke iz saborske većine, odnosno opozicije.

Trenutno je na popisu 6.707 upisanih pakračkih birača, doznajemo od referentice za popise birača Mirjane Nemeth koja napominje da građani svoje stanje u popisu birača mogu provjeriti, odnosno izmijeniti, još sutra, 29. svibnja, do ponoći radi čega je nadležno tijelo državne uprave osiguralo dežurstvo u zgradi „općine“. Njen ured u prizemlju zgrade gradske uprave će na dan izbora već uobičajeno biti dežuran cijeli dan pa će oni koji ne budu na popisu, jer im je primjerice istekla osobna iskaznica, moći doći po plavu potvrdu kojom će glasati.

Poveći glasački 'listić' će biti iste veličine kao i na nedavnim parlamentarnim izborima, četiri puta A4, a na njemu će biti 25 listi, od čega 23 stranačke i dvije liste grupe birača, s imenima ukupno 300 kandidata.

Birač glasuje zaokruživanjem rednog broja ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li nekog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena (preferencijalni glas). Na ovim izborima će birači u Hrvatskoj, na mandat od pet godina, izabrati 12 zastupnika u novi, 10. saziv Europskog parlamenta u kojemu će ih biti ukupno 720.

Na posljednjim izborima za EU parlament održanim u svibnju 2019. godine na području Grada Pakraca izašla su 2092 birača (29,78%). Najviše glasova 781 (38,93%) je dobila lista HDZ-a, dok je SDP dobio 313 glasova (15,60%). Najviše preferencijalnih glasova (167) je osvojio Karlo Ressler na listi HDZ-a, dok je druga bila SDP-ovka Biljana Borzan sa 107 glasova.