Prošla je godina dana otkako se na području Grada Lipika provodi projekt „Zaželi i ti biti jedna od njih“. Projekt je sufinanciran 100% iz Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda. Ciljevi projekta su zaposliti 20 pripadnica skupine za pomoć starijim i nemoćnim osobama čime će se smanjiti nezaposlenost, ojačati osjećaj pripadnosti zajednici.

Omogućiti zainteresiranim korisnicima sudjelovanje u obrazovnim aktivnostima koje pridonose jačanju kompetencija za tržište rada. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Požega i Centar za socijalnu skrb Pakrac, a partnerski sporazum o međusobnim pravima i obvezama korisnika i partnera u provedbi projekta potpisan je na predstavljanju projekta 24. travnja 2018. godine. Projekt je vrijedan 3.068.643,98 kuna. Tim sredstvima osigurane su plaće 20 žena, a uz njih zaposlene su dvije osobe za upravljanje i koordinaciju projekta. Također, osigurana je nabava kućanskih i higijenskih potrepština za 100 krajnjih korisnika. Projekt ima četiri elementa: zapošljavanje žena, program obrazovanje i osposobljavanja žena iz ciljane skupine, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom.

Element projekta Zapošljavanje žena obuhvaća zapošljavanje 20 pripadnica ciljane skupine s područja grada Lipika koje spadaju u ciljanu skupinu (nezaposlene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem, žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, mlade žene koje su izišle iz sustava skrbi (domova ili udomiteljskih obitelji), odgojnog zavoda i sl., žrtve obiteljskog nasilja, povratnice sa odsluženja zatvorske kazne, itd.

Kroz zapošljavanje predmetnim projektom nezaposlene žene preuzele su brigu o starim i nemoćnim korisnicima te im pomažu u svakodnevnim aktivnostima: pranje kućanskih podova, mjerenje tlaka, donošenje lijekova. Ove žene velikog srca također se druže i razgovaraju sa svojim štićenicima, prate ih i pomažu u različitim društvenim aktivnostima. Zaposlenice rade puno radno vrijeme od 7 do 15 sati ili od 8 do 16 sati od ponedjeljka do petka i u kućne posjete svojim korisnicima ovisno o dogovoru s njima, poštujući njihove potrebe, ali i svoje radno vrijeme. Projektom je osigurano 20 novih bicikala pomoću kojih se olakšala mobilnost i obilazak krajnjih korisnika.

Na mjesečnoj razini  za krajnje korisnike osigurale su se kućanske i osnovne higijenske potrepštine u protuvrijednosti od 200,00 kuna mjesečno.

Osim zapošljavanja žena, 15 žena će imati priliku proći kroz verificirane programe osposobljavanje za poslove koji se na lokalnoj razini najviše potražuju. Programi za obrazovanje odraslih bit će odabrani sukladno preferencijama i radnoj sposobnost korisnika te će sadržavati teorijsku i praktičnu nastavu, a po završetku programa obrazovanja korisnice će steći javnu potvrdu o obrazovanju/osposobljavanju.

Kroz element Promidžba i vidljivost, izrađeni su letci i plakati sa informacijama o projektu koji su podijeljeni svim zainteresiranim građanima, tiskane majice sa logom projekta. Izrađena je i web stranica gdje možete pratiti aktivnosti projekta: www.zazeli-lipik.com.

U sklopu manifestacija povodom Dana Grada Lipika predstavljen je projekt „Zaželi i ti biti jedna od njih“. Tom prigodom zaposlenice su sudjelovale na Ajvar festu i Pekmezijadi, gdje su se okušale u kulinarskim sposobnostima, a ujedno i sudjelovale u humanitarnoj akciji za dječaka oboljelog od leukemije koji živi na području grada Lipika. Posjetitelji su na štandu mogli dobiti informacije vezane za projekt te čuti iskustva zadovoljnih korisnika koji primaju uslugu potpore i podrške kroz program „Zaželi“, a budući krajnji korisnici imali su priliku ispuniti prijavni obrazac. Tijekom predstavljanja na štandu zaposlene žene zainteresiranima su objasnile koje usluge pružaju stariji i nemoćnima te koliko im se život promijenio od kada su se zaposlile. Posebno su istaknule priliku za pomaganjem i uljepšavanjem svakodnevnice krajnjim korisnicima te mogućnost zarade koja uvelike pridonosi financijskoj situaciji njihovih obitelji.