Završnom konferencijom danas je predstavljen  upravo dovršen  projekt energetske obnove Učeničkog doma Srednje škole Pakrac u pakračkoj Ulici hrvatskih velikana. Kako je istaknula Senka Horvat iz Regionalne razvojne agencije Požeško-slavonske županije – PANORA koja je bitno pomogla pri formiranju i prijavi projektnog prijedloga, osmi je to realizirani projekt energetske obnove na području Požeško-slavonske županije, od ukupno 12 odobrenih projekata u sklopu Poziva 4c1.3 „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Projektom energetske obnove povećana je toplinska zaštita vanjskoga zida s unutarnje strane na pročelju zgrade koji je dio kulturno-povijesne cjeline te s vanjske strane ostatka zgrade, povećana je toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora i stropa prema negrijanom prostoru, te je zamijenjen dio vanjske stolarije. Uz građevinsko-obrtničke radove projektom su sufinancirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, stručnog nadzora građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata nakon izvedenih radova, promidžba i vidljivost, upravljanje projektom i administracija te stručna podrška partnera. Partner na ovome projektu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - Sektor za energetsku učinkovitost.

Izvedenim radovima ostvarena je ušteda primarne energije u iznosu od 51 posto te ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u iznosu od 59 posto u odnosu na stanje prije energetske obnove. Zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.239.755,20 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano do 732.224,72 kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost snosi dio troškova za aktivnosti partnera na projektu, u iznosu do 4.411,78 kuna. Škola se uz pomoć Regionalne razvojne agencije PANORA (sadašnjeg Koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije) prijavila na Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata koji je raspisan od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Na navedenom Pozivu je osigurano do 362.299,64 kuna vlastitih sredstava, čime je za Požeško-slavonsku županiju kao osnivača Škole preostalo za osigurati 140.819,06 kuna.

Dario Čilić, ravnatelj Srednje škole Pakrac, je nakon zahvale svim sudionicima u projektu, istaknuo da će dovršetkom ovog projekta, osim što će biti stvoren kvalitetniji prostor za život korisnika, biti bitno smanjeni i mjesečni računi za energente što će ostaviti mogućnost za podizanje drugih standarda.

Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, istaknuo je da je Požeško-slavonska županija četvrta u Hrvatskoj po korištenju sredstava fondova EU po glavi stanovnika. Pozdravio je ovakva i slična ulaganja ocijenivši ih „pametnim“.

Dožupan Vedran Neferović je čestitao svim sudionicima u projektu naglasivši da je on odraz odgovornosti koju županija ima prema objektima u ustanovama gdje je osnivač, ali i zadovoljstvo činjenicom da županija posljednjih godina postiže izuzetne rezultate u energetskoj obnovi javnih objekata na području prosvjete. Uskoro će to se dogoditi i na području zdravstva i socijalne skrbi što pokazuje da skrbimo o svim područjima i svim kategorijama stanovnika, rekao je Neferović.

U ime Grada Pakraca sudionicima projekta je čestitala Marija Čar, voditeljica Odjela za stambeno-komunalne poslove Grada Pakraca.