„Ostvareni su svi ciljevi projekta, a rezultat je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u iznosu od 76,1 posto u odnosu na godišnju potrošnju prije projekta energetske obnove“, rekla je predstavljajući projekt Danijela Galijaš, voditeljica projekta i stručna suradnica u LRA Poduzetnički centar Pakrac, na završnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Športsko-školske dvorane na adresi Bolnička 57, Pakrac“ održanoj danas online, putem aplikacije Zoom.

Ukupna vrijednost projekta je 8.151.431,50 kuna, s tim da je 3.962.341,57 kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske Unije, dok je preostali iznos od 4.189.090,00 kuna pribavio Grad Pakrac,  a radove je izvodila požeška tvrtka „Promet građenje“.

Projektom energetske obnove podrazumijevali su se građevinsko - obrtnički radovi: toplinske zaštite vanjskog zida, stropa i krova iznad grijanog prostora te je zamijenjena vanjska stolarija čime se je povećala energetska učinkovitosti i zgrada dvorane ovom obnovom je prešla iz energetskog razreda C u energetski razred A+.

Nadalje, kroz strojarske radove rekonstruirala se toplovodna kotlovnica, spojen je postojeći solarni sustav za potporu grijanja, zamijenjene su ventilacijske komore u maloj dvorani te se rekonstruirala postojeća ventilacijska komora u velikoj dvorani. Kombinacijom građevinsko - obrtničkih radova i strojarskih instalacija na objektu športsko - školske dvorane postignuta je ušteda toplinske energije od 70,33 posto.

Također, ugrađen je učinkovitiji sustav rasvjete upotrebom suvremenih LED svjetiljki, a postavljene su i sunčane elektrane, optimalne snage od 30 kW kako bi se u što većoj mjeri umanjili mjesečni izdaci za električnu energiju koji se plaćaju distributeru električne energije. Sinergijski učinak svih mjera energetske obnove, uključujući izgradnju sunčane elektrane donosi uštedu od 189.859,70 kuna.

 

Dogradonačelnik Pakraca, Marijan Širac izrazio je zadovoljstvo i čestitao na uspješno provedenom projektu rekavši da dvorana nakon obnove izgleda vrhunski i postignuti su puno bolji uvjeti korištenja kako za učenike, tako i za sportske klubove.

Domagoj Ajman, tajnik Sportske zajednice Grada Pakraca, koja upravlja dvoranom, zahvalio je Poduzetničkom centru i Gradu Pakracu na provođenju projekta istaknuvši da je ovom obnovom dvorana postigla znatnu uštedu na struji, vodi i plinu. Također, najveći problem, curenje krovišta je u potpunosti sanirano i korisnici više nisu u opasnosti od ozljeda na parketu velike dvorane. Nadamo se da će što prije proći ova krizna situacija kako bi svi mogli ponovo uživati u korištenju novoobnovljene dvorane, rekao je Ajman.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Grada Pakraca.