radionica scaled 1024x614 c

Radionicom izrade mirisnih sapuna, koja je održana 5. veljače u prostorijama Udruge slijepih Pakrac – Lipik, nastavljene su aktivnosti na projektu „Nismo sami“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.069.089,20 kuna kojeg provodi Grad Pakrac s partnerima. Prvu takvu, od 12 planiranih radionica vodila je Rajna Šimunić iz Vinkovaca, iskusna voditeljica ovih i sličnih radionica, kojima je cilj povećanje vještina i motivacije osoba s invaliditetom kako bi se povećalo njihovo sudjelovanje u životu lokalne zajednice.

 

„Za cjelokupan uspješan razvoj djece i drugih osoba s oštećenjem vida važna je što bolja uporaba preostalih osjetila - sluha, opipa, mirisa, okusa i osjeta gibanja. To se postiže treningom, a najbolje rezultate daje trening usmjeren na svako osjetilo posebno. Izradom sapuna i svijeća postižemo trening opipa (taktilni trening) te trening osjetila mirisa (olfaktorni trening). Pomoću dobro razvijenog osjećaja opipa, slijepe osobe su u stanju dobiti pouzdane informacije o stvarima koje ih okružuju. Taktilni podražaji u obliku teksture i/ili oblika od velike su važnosti osobama s poteškoćama u vidu prilikom uporabe i raspoznavanja predmeta. Treningom osjetila mirisa se učimo prepoznavati razne mirise, ugodne i neugodne, a slijepe osobe obraćaju više pažnje na mirisne podražaje kako bi izgradili što bolju predodžbu okruženja u kojem se nalaze“, informirali su nas iz Udruge, koja je potaknuta ovim informacijama, a uzimajući u obzir sve kvalitete kao i poteškoće budućih sudionika u projektu, odlučila kao dio aktivnosti organizirati i provesti radionice izrade sapuna i svijeća.

U istraživanjima slijepe osobe imaju značajno niži prag detekcije mirisa i svjesniji su njegove prisutnosti, ali ne i u razlikovanju i identifikaciji. Percepcija mirisa ne odnosi se  samo na njegov osjet već i na prijašnje iskustvo i emocije povezane s tim osjetom. Mirisi mogu pobuditi snažne emocionalne reakcije, a ugodni mirisi mogu značajno poboljšati i efikasnost na poslu. Arome kao pepermint, pojačavaju pozornost i stoga poboljšavaju učinkovitost, dok aroma vanilije smiruje, smanjuje stres i anksioznost, moglo se čuti na radionici.

„Cilj ove prve radionice bio je upoznavanje s osnovnim materijalima i tehnikama prilikom izrade mirisnih sapuna, a uz stručnu pomoć i savjete voditeljice Šimunić, sudionici su se upustili u eksperimentiranje s mirisima i bojama te su izuzetno zadovoljni urađenim i jedva čekaju nove radionice kojima će nastaviti vježbati osjetila opipa i mirisa“, poručuju iz Udruge slijepih.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca.