Zgrada

U energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Grigora Viteza u Poljani unazad nešto više od dvije godine uloženo je 2,38 milijuna kuna kojima su financirane aktivnosti izrade projektne dokumentacije, građevinsko-obrtnički radovi, elektrotehnički radovi, usluga stručnog i projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, upravljanje projektom i administracija te usluge promidžbe i vidljivosti. Obavljenim radovima povećala se toplinska zaštita vanjskoga zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu, toplinska zaštita ravnog krova iznad grijanog prostora te se zamijenila postojeća rasvjeta s energetski učinkovitijom. Time se ostvarila ušteda toplinske energije u iznosu od 69,02 posto u odnosu na stanje prije energetske obnove, a zgrada je iz energetskog razreda D prešla u energetski razred A. U povodu toga jučer je u holu škole održana završna konferencija projekta.

Projekt financiran iz tri izvora

Senka Horvat

„Ukupna vrijednost projekta "Energetska obnova zgrade Osnovne škole Grigora Viteza na adresi Antunovačka 29, Poljana", u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" referentne oznake 4c1.4. iznosi 2.381.810,41 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj financira s 1.464.029,68 kn, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu do 636.457,14 kn, a ostatak od 12 posto je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 16. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je „PANORA, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije“, upoznala je Senka Horvat, direktorica Panore. Ona je istaknula da je ovo tek jedan od 10 projekata ukupne vrijednosti oko 70 milijuna kuna koji je proveden u ovom ciklusu na Županiji, što je dvostruko više nego u prošlom kada je provedeno projekata za 30 milijuna. Zahvalila je nadležnim ministarstvima, Fondu, Županiji i Gradu Lipiku na uloženim sredstvima  i podršci ističući sreću i zadovoljstvo mnogih što je još jedna škola dobila posve novi izgled.

Znatno manji troškovi

Tibor Nagy

 O povijesti školstva u Poljani i o sadašnjoj zgradi izgrađenoj 1971. godine je govorio ravnatelj Tibor Nagy. Školu u Poljani sada pohađa 113 učenika iz devet naselja. Nažalost, broj učenika je sve manji. Osim programa nastave, škola se bavi i brojnim vannastavnim aktivnostima. Imaju školsku zadrugu, svoj list, pokretači su susreta škola koje nose ime ovog hrvatskog dječjeg pjesnika. Osim novog izgleda ravnatelj je zadovoljan i činjenicom da će poboljšana energetska učinkovitost znatno smanjiti troškove rada škole te je zahvalio svim sudionicima u projektu i izvođaču radova pakračkom obrtniku Zlatku Viskoviću.

Poljana mjesto ugodno za življenje

Vinko Kasana

Na problem sve manjeg broja učenika osvrnuo se je i lipički gradonačelnik Vinko Kasana istaknuvši da je poboljšanje uvjeta rada jedan od načina borbe da se ta negativna pojava zaustavi pri čemu se to ne odnosi samo na ovu zgradu već i na činjenicu da se u Poljani završava izgradnja novog dječjeg vrtića i obnova društvenog doma čime je u objekte društvenog standarda unazad dvije godine u Poljani uloženo oko 13 milijuna kuna. Želja mu je još u naselju izgraditi sportsku dvoranu primjerenu potrebama škole i mjesta. Uz dobru infrastrukturu te postojeće gospodarske i poljoprivredne potencijale Poljana je mjesto ugodno za življenje, istaknuo je Kasana kao i činjenicu da su obnovom ovog objekta, te ranije škole u Lipiku i područne u Dobrovcu na području Grada Lipika obnovljene sve školske zgrade.

Svi prisutni

Kako je zbog epidemioloških mjera završna konferencija održana uz vrlo mali broj nazočnih, njima su se učitelji i učenici škole predstavili i zahvalili na učinjenom video filmom.   

Zgrada 2

 EU Lenta