Pakracki list 605 tisak v2 1

Danas poslijepodne u prodaji će biti novi 605. broj „Pakračkog lista“ u kojem  pišemo:

Kadrovska suša

Građevinarstvo nam je ponovo jedna od spominjanijih tema u ovom broju. Ne čudi s obzirom na činjenicu koliko o njoj ovisi uspješan završetak nekih od projekata iz sredstava EU-a, koliko je ona značajan izvor prihoda brojnih domaćinstava, ali i koliko nosi u ukupnoj potrošnji javnog novca.

U našoj rubrici intervju o tome govori i gradski pročelnik Marijan Malogorski ocijenivši ju poprilično problematičnom, ponajprije zbog nedostatka radnika. O tome smo dobili i službeno potvrdu kroz mjesečno izvješće županijskog zavoda za zapošljavanje. U rujnu među najtraženijim zanimanjima su bila armirač (44), tesar (34), zidar (29),   te radnik visokogradnje (22), dakle kroz ova četiri zanimanja traži se  na županiji 130 osoba. Stanje je u praksi vjerojatno i gore jer pouzdano znam da su neki od lokalnih građevinskih poduzetnika nakon puno neuspjelih pokušaja odustali tražiti radnike posredstvom biroa.

S druge strane ove jeseni u građevinskom  usmjerenju naše škole  za pet građevinskih zanimanja i kroz četiri godine školovanja školuje se ukupno 65 učenika ili nekih 15 posto ukupno upisanih učenika od čega 49 tehničara, po jedan rukovatelj građevinske mehanizacije, dva stolara, četiri soboslikara i montera suhe gradnje, pet soboslikara i niti jedan zidar jer nije bilo zainteresiranih kandidata. Jedina dobra vijest u tome  je da većina njih u prvom razredu, znači interes ipak pomalo raste.  No kako će preživjeti graditeljstvo i tko će dočekati da završe započetu gradnju dok ova djeca iz školske klupe kao izučeni radnici presele na gradilišta?

Nažalost graditeljstvo nije jedina deficitarna struka. S početkom svake školske godine iz prosvjetnih ustanova dolaze upozorenje o nekoj vrsti kadrovskih nedostataka koji moraju rješavati privremenim nestručnim zapošljavanjem. Posljednjih godina čak za odgajateljice u dječjim vrtića, nekada profesiji koje je na zavodu za zapošljavanje uvijek bilo viška. U medicini je stanje vjerojatno i gore.

Visina plaća i uvjeti rada su dio tog problema. No plaće nisu veće niti među trgovcima i konobarima kada su u pitanju srednje škole, odnosno razni „isfabricirani“ menadžeri na  jednako tako raznim veleučilištima pa roditelji i mladež se češće školuju za njih nego za druga zanimanja. 

Kao i uvijek, društveni problemi su veći u malim sredinama što znači da oni pogađaju  nas u Pakracu više nego županijske centre. Oko i ostavimo po strani spomenute tri struke, sjetite se rasprave na zadnjem gradskom vijeću oko problematike zapošljavanja stručnog kadra u gradskoj upravi pa nedavno ponovljenog natječaja  u Turističkoj zajednici. Kadrovi postaju najveća prepreka razvoju, čak i više od novca. Do sada poduzeti koraci poput stipendija, bar privremena pomoć u rješavanju stambenih pitanja, zajamčeno mjesto u vrtiću nisu dali dovoljno konkretne rezultate. Stoga ostaje pitanje što još možemo ponuditi u privlačenju novih mladih i školovanih ljudi u grad. Kadrovska suša postaje veće elementarna nepogoda od ljetne metereološke.    

TEMA BROJA JOŠ JEDAN USPJEŠAN „SLAVONSKI BANOVAC“ Festival dobrog raspoloženja, graha i srednjeg vijeka

Koncertom grupe Pravila igre u večernjim satima 15. listopada je završen još jedan, više nego uspješan, sajam „Slavonski banovac“. Trinaesti po redu ponovo je održan na provjerenoj lokaciji u ulici Matice hrvatske što se još jednom pokazalo idealnim rješenjem. Tijekom dana sajam je posjetilo gotovo pet tisuća ljudi, pa gledajući posjetu ova brojka ga svrstava među najbolja izdanja što samo potvrđuje da ova pakračka priredba zasluženo slovi kao najveća ove vrste u kontinentalnom dijelu Hrvatske.   

INTERVJU MARIJAN MALOGORSKI, PROČELNIK UPRAVNOG ODJELA ZA GRADITELJSTVO I KOMUNALNE DJELATNOSTI Problemi u graditeljstvu uvelike nam otežavaju rad i programe

Od lanjskog 1. rujna dipl. ing. cest. prom. Marijan Malogorski je voditelj Odjela za  graditeljstvo i komunalne djelatnosti u pakračkoj gradskoj upravi. Upravo to je razdoblje obilježila velika aktivnost na projektu aglomeracije. No bilo je i drugih radova koji su već sada poprilično promijenili vizure gradskog središta, no neke su aktivnosti još u hodu. Sve to, kao i predstojeća zimska služba, rad komunalnog redara, potencijalna poskupljenja komunalnih usluga predmet su našeg razgovora. Razgovarao Darko Baronica

 NAŠI SUGRAĐANI - ZLATNI PIR ANICE I DUŠKA KLIČEKA „Najveća su nam vrijednost dva sina i sedmero unučadi“

Pola stoljeća ljubavi i zajedničkog života u današnje je vrijeme vrijednije i od zlata po kojemu nosi svoj naziv, a tome su posvjedočili Anica (69) i Duško (72) Kliček koji su 6. listopada u krugu obitelji i najbližih prijatelja proslavili svoju 50. godišnjicu braka. Piše Gordana Marković

DARIO PERKOVIĆ, TENISAČ IZ PAKRACA U napadu na amaterski veteranski vrh

„Igrao sam stolni tenis dugo godina i na kraju se priključio STK LiPi 2015 godine, u ljeto 2018. godine nisam niti slutio koliko će me snažno privući pravi tenis. Osvojio me „bijeli sport“ od prvog dana kad sam zakoračio na tek otvorene pakračke teniske terene u društvu ponajvećeg sportskog entuzijaste u Pakracu – Zlatka Ivanića – Šljive“, započinje svoju sportsku storiju 36-godišnji Dario Perković iz Pakraca, trenutno jedini pakrački tenisač koji je svoju sportsku rekreaciju odlučio podignuti na višu razinu i sada se u okviru Hrvatske unije tenisača natječe za status najboljeg teniskog amatera u kategoriji 35 plus godina. Piše Dinko Kliček

U ovom broju još pišemo:

PROJEKT „ZAŽELI“ Među korisnicima i Grad Pakrac

PROJEKTI Iz Ministarstva regionalnog razvoja Pakracu 4 milijuna kuna

ZAPOŠLJAVANJE I NEZAPOSLENOST U RUJNU Građevinari najtraženiji radnici 

MOBILNI MAMOGRAF U PAKRACU U šest dana pregledano 300 Pakračanki

GRADSKO ZELENILO Počela sadnja 200-tinjak drveća

NOVO PRIZNANJE PAKRAČKOM LISTU Dinku Kličeku nagrada za reportažu

KOMEMORACIJE Gornja Obrijež, Pakrački vinograd, Španovica, psihijatrija

PAKRAČKI MOBILNI PALIJATIVNI TIM Brinemo za više od 180 pacijenata

MANIFESTACIJA „TRAGOM JANKOVIĆA“ Cjelodnevno druženje u povijesnom ruhu

ŠAHISTI NA PRAGU POVIJESNOG USPJEHA U zadnjem kolu borba za 2. ligu!

NK HAJDUK U listopadu 10 bodova

Sve to pročitajte u NOVOM BROJU PAKRAČKOG LISTA kojeg možete kupiti već danas na sljedećim lokacijama: MLIN I PEKARE (Hrvatskih velikana, Strossmayerova, Prekopakra), KTC, TO KRNDIJA.