sendi i deni naslovna

Sendi Štrbac, poznata lokalnom pučanstvu i puno šire, ultramaratonka i reprezentativka Hrvatske koja nas je predstavljala prošle godine na Europskom prvenstvu u trčanju na 24 sata u Veroni, postigla je zapažen rezultat na 3. Nexe Backyard Ultra utrci održanoj 30. lipnja u Našicama, a ove godine pridružio joj se i brat Deni nadmašivši za skoro dvostruko svoja očekivanja.

Ovaj ultramaraton na rekreativnoj stazi umjetnog jezera Lapovac specifičan je po tome što natjecatelji krug od 6706 metara moraju istrčati unutar jednog sata. Kada završe krug, preostale minute do punog sata koriste za okrijepu i oporavak pred trčanje sljedećeg kruga, a pobjednik je najizdržljiviji natjecatelj koji istrči najviše krugova. Sendi, članica Ultramaraton kluba Mazator iz Sl. Broda je na 6706 metara dugačkoj kružnoj stazi istrčala 16 krugova te je sa 110 kilometara zauzela 5. mjesto u konkurenciji 20 djevojaka. Prvi put je granicu od 100 kilometara prešla 2021. na 1. izdanju Nexe Backyarda što joj se tada činilo nestvarno, a za sadašnje prilike takvi rezultati postali su rutina. Pobijedila je Slovenka Bojana Gostan koja je istrčala više od 167 kilometara za što joj je bilo potrebno 25 krugova.

Deni, koji se ozbiljnim trčanjem počeo baviti tek prošle godine u travnju, istrčao je 13 krugova, odnosno 90 kilometara, što mu je donijelo 29. mjesto u konkurenciji 73 natjecatelja. „Do ove utrke mi je najbolji rezultat bio istrčanih 25, a za Backyard sam pokušao istrčati 50 kilometara. No uz savjete sestre, trenera Marka Bićanića i podrške supruge Sanele koja nam je dok smo trčali pripremala namiješane elektrolite kako bismo ih nosili svaki krug sa sobom, nekako sam uspio istrčati 90 kilometara. Stvarno nisam znao da sam u stanju trčati doslovno pola dana“, prepričao je Deni. Pobjednik muške konkurencije bio je Tomislav Poljak, član AK Martin iz Dugog Sela s istrčanih 214 kilometara, odnosno 32 kruga.

Iz dana u noć

Utrku su svi sudionici započeli u 18 sati, Deni je završio pred 7, a Sendi pred 10 sati ujutro. Budući da ona ima više iskustva i utrka u nogama, odredila je taktiku po kojoj su svaki krug trčali istim tempom u vremenu od 42 minute, a ostatak vremena su odmarali uz posebnu prehranu i piće. „Vremenski uvjeti bili su povoljni, kasnije smo po noći morali opreznije trčati. Meni je astma poremetila zacrtanu kilometražu, no bitno da je više od 100 kilometara u nogama i da je brat rasturio i jako sam ponosna na njega“, dodaje Sendi. "Čekaj, pa ti imaš astmu?", upitali smo ju u čudu. -"Nažalost imam, svi me gledaju u nevjerici kad im to kažem, a na utrci sam toliko kašljala da su me kasnije i oni što su bili daleko ispred i iza mene pitali jesam to ja kašljala, sve mi bilo neugodno", rekla je kroz smijeh simpatična Sendi. Usporedbe radi, prije mjesec dana je u Paliću kod Palićkog jezera (Srbija) istrčala „u komadu“ bez ikakvih stajanja 100 kilometara za 8 sati i 45 minuta.

Obitelj Štrbac bogatija za još jednog ozbiljnog ultraša

Deni je također član Mazatora, samouko je krenuo trčati bez ikakvog plana i programa za vrijeme Korone tijekom 2021. godine kad su zabranjene aktivnosti u dvorani, (dotad je rekreativno igrao nogomet) nakon čega je došla i ozljeda. U međuvremenu je postao i otac pa je kompletno zapostavio trčanje. Na nagovor sestre i supruge koja je tad počela trčati, početkom travnja ponovno se vraća svom novom hobiju, ali uz treninge i program koji mu je posložila sestra. „Prva ozbiljnija dužina (21 kilometar) mi je bila na Grawe polumaratonu u Zagrebu gdje su trčali Sendi, Sanela i prijatelj Stijepan Matijašević i tad sam zapravo pod dojmom atmosfere i druženja „zagrizao“ jače i nastavio trenirati pod Sendinim krilom. Nakon toga me preuzeo njen trener Marko Bićanić pa sam u veljači 2023. godine sudjelovao na Polojskoj ultri u Sl. Brodu na kojoj su dva člana morala istrčati svaki 25 kilometara. Na moj nagovor pridružio mi se Stipo, iako bolestan, jer bez njega ne bih mogao nastupiti. Tamo sam napravio i rekord u brzini i u dužini, 25 kilometara za manje od dva sata. Sve me to dodatno motiviralo i evo kroz treninge s Markom došao sam do istrčanih 90 kilometara na Backyardu što me jako veseli! I rekao sam sam sebi da ću trčati sve dok obiteljski odnosi i moje dijete ne „ispaštaju“ zbog toga i dok mi ne postane opterećenje, a zasad sve ide po planu i programu“, zaključio je Deni.

deni osobni rekord

Polumaraton je utrka na 21, a maraton na 42 kilometra. Slijedi utrka na 50 i više kilometara koja se naziva ultramaraton ili skraćeno ultra i to su utrke kojima će se Sendi i Deni maksimalno posvetiti.

Sljedeću utrku planiraju trčati 26. kolovoza u Zagrebu gdje će biti održan Grawe noćni maraton, disciplinu na 31 i pol kilometar te ponovno u istom sasatavu - Sendi, Sanela, Deni i Stipo, s izuzetkom Sanele koja će trčati 10 kilometara. „Ovu utrku idemo istrčati za dušu i iz razloga što Deni i ja treniramo na cesti za ultre, a Stipo voli trčati po šumi pa smo se dogovorili otići na ovu utrku čisto da se svi zajedno podružimo kao i prošle godine“, rekla je Sendi.

Svojom marljivošću, sportskim duhom, pozitivom i sve boljim rezultatima u našim lokalnim okvirima doista podsjećaju na najpoznatiji i najuspješniji hrvatski par sestre i brata, Janicu i Ivicu Kostelić. Skromni i nenametljivi, jedva su pristali dati izjave i odobriti da se „nešto piše o njima“, no trud, znoj i rezultati bili su dovoljni da privuku pozornost na sebe te vjerujemo da će i u budućnosti predstavljati grad Pakrac i svjetlati mu obraz još impresivnijim rezultatima.

sendi i deni tekst

Izvor fotografija: Privatni album