aktualni sat naslovna alt

Aktualni sat koji je prethodio sjednici Gradskog vijeća održanoj 21. prosinca otvorila je Tamara Vujanić (SDP) pitanjem u vezi lanjskog izglasavanja osnivanja Lokalne razvojne agencije Grada Pakraca, odnosno zanimalo ju u kojoj se mjeri ona u ovom razdoblju afirmirala nekim značajnim projektom.

Gradonačelnica Anamarija Blažević (HDZ) rekla je kako naša lokalna razvojna agencija radi godinu dana te su preuzeli vođenje svih aktualnih projekata. „U ovoj godini završava trenutačno programsko razdoblje te očekujemo nove natječaje već sljedećih mjeseci. Prijavili su projekt Zaželi za koji uskoro očekujemo potpisivanje ugovora, a provode se i projekti za brdsko-planinska područja, za nacionalne manjine, revitalizaciju lokalnih zajednica. Osobno očekujem puno natječaja iz novog programskog razdoblja te će se iz tog razloga zatražiti primanje u radni odnos još barem jedne osobe. Provode se razni projekti za ruralna područja, radi se Spahijski podrum, a odrađuju i druge projekte vezane uz grad i poduzetnike (npr. poslovni planovi)“, rekla je gradonačelnica.

Vujanić je podsjetila kako su na pretprošlom vijeću olakšali uvjete za buduće najmoprimce hotela. Najavljeno je kako je zainteresiran jedan bračni par s iskustvom u ugostiteljstvu te ju je zanimalo u kojoj je postupak trenutačno fazi.

Blažević je rekla kako je za navedeni bračni par imala pozitivna očekivanja, ali su upravo danas javili pročelniku za društvene djelatnosti i gospodarstvo kako ipak odustaju. „Sa svoje strane napravili smo sve, bili smo u svakodnevnom kontaktu i s poduzetničkim centrom, međutim u konačnici ipak nismo postigli dogovor. Natječaj za hotel svakako ćemo ponoviti. Hotelske sobe i kuhinja su u dobrom stanju. Za noćenje s doručkom imamo sve; sobe su klimatizirane, svaka ima kupaonicu, TV, mislim da za početak kao Gradska uprava nudimo dosta“, rekla je gradonačelnica.

Vujanić je dodala kako će najozbiljniji ljudi koji zatraže ulazak u takvu priču vjerojatno biti oni s lokalnog područja te bi se trebalo podržati nekoga kome je stalo do grada. Gradonačelnica je rekla kako je i sama najsretnija kad interes iskažu oni koji su odavde, jer na njih možemo računati da će se boriti sa svima nama. „Na javni poziv može se javiti bilo tko, ali osobno bih voljela da to bude netko odavde. Potičem mlade s lokalnog područja, osobno mi je žao zbog zgrade hotela. Hotel mora biti otvoren, jer ako zgradu zatvorimo, stvorit ćemo si dodatni problem zapuštene zgrade“, rekla je Blažević.

aktualni sat sdp

Zoran Krejči (SDP) imao je pitanje za gradonačelnicu u vezi projekta Zaželi. „To je jedan od boljih projekata otkad se kandidiramo za EU projekte, jako je dobro prihvaćen, osobito među građanima starije životne dobi. Naša je agencija radila pripremu za projekt, čiji je Crveni križ prvobitno trebao biti nositelj, međutim po novome će nositelj biti Grad. Zbog čega je to tako i hoće li Crveni križ zbog toga imati financijskih problema?“

Gradonačelnica se složila kako je Zaželi jedan od najboljih projekata koji pomaže i korisnicima i ženama. „Bilo je manje EU sredstava nego što je bilo prijava, zato smo s Crvenim križem dogovorili da ćemo ići s objedinjenom prijavom. Crveni križ i dalje je partner i surađujemo, okupili smo sve ljude koji su radili na projektu. Uvjeti su nešto drugačiji, program traje tri godine, a dobili smo i mogućnost zapošljavanja muškaraca za obavljanje fizički zahtjevnijih poslova. Postigli smo dogovor s vodstvom Crvenog križa i zajednički odlučili da idemo s jedinstvenom prijavom. Bilo je bolje da Grad bude nositelj jer je Crveni križ udruga, dok mi kao Grad imamo veći obrtaj prihoda te možemo lakše dočekati odobrenje ZNS-a“, objasnila je gradonačelnica.

Gradovi prijatelji i neodržavanje kanala

Krejčija je zatim zanimalo održava li Grad Pakrac odnose sa svim gradovima s kojima je prijatelj te predložio da se na web-stranicu Grada stavi popis svih gradova prijatelja.

Gradonačelnica je rekla kako su u prvoj godini njenog mandata sklopili prijateljstvo s Postrekovim u Češkoj. Dodala je kako sve gradove prijatelje pozivaju na dan grada, a među njima su npr. i općina Konavle te općina Blato. Rekla je i kako Češka beseda redovito ide u Češku, postoji izvrsna suradnja sa Slovacima, ali i s Bjelovarom i Viroviticom, vezano uz Domovinski rat. „Ne moraju samo gradske uprave biti ta spona. Treba potaknuti naše udruge, kulturne institucije, škole koje održavaju komunikaciju, a održava se i prekogranična suradnja s općinom Dobretići. Želja mi je imati putokaze u samom centru grada na kojima bismo istaknuli tko su nam gradovi prijatelji. Jedini grad s kojim nemamo ozbiljniju suradnju, iako smo je jedno vrijeme održavali, je talijanski Cimolais, koji su rekli da ih to trenutno ne zanima, međutim možda se promjenom gradske vlasti promijeni i njihov stav. Suradnja možda nije formalno ili medijski vidljiva, ali postoji te mislim kako nema grada ili općine s kojima nisam osobno u kontaktu“, rekla je gradonačelnica.

aktualni sat todorović

Nada Todorović (SDSS) skrenula je pažnju na to da voda iz Veberovog Sokaka poplavljuje dvorišta u Šeovačkom putu te ju je zanimalo može li se napravi neki propust kako se voda ne bi razlijevala po dvorištima.

Pročelnik Marijan Malogorski objasnio je kako je tijekom Aglomeracije došlo do greške, jer su na križanju stavljene cijevi neodgovarajućeg promjera, zbog čega je raskrižje nekoliko puta poplavljeno. „Cijevi su u međuvremenu zamijenjene adekvatnim profilom te ćemo vidjeti što će se događati u budućnosti. U Veberovom Sokaku postoji cijevni propust koji je možda premalen, a ako se problemi nastave pojavljivati, eventualno će se pristupiti njegovom proširenju“, zaključio je Malogorski.

Predsjednik gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) rekao je kako je prošli tjedan cesta u Španovici bila pod vodom, što predstavlja opasnost za promet. Malogorski je rekao kako su za državne ceste nadležne Hrvatske ceste te će im uputiti dopis kako bi njihova služba obišla predmetne kanale, a pretpostavlja kako su začepljeni granjem i lišćem.

Gradonačelnica je pridodala kako su jarci tamo dosta duboki, a zbog neodržavanja dolazi do problema. Pozvala je vlasnike da kod održavanja svojih parcela obrate pažnju na ono što se nalazi u tim kanalima i jarcima. Bez obzira živjeli ovdje ili samo posjedovali zemljište, kao vlasnici dužni smo prema Zakonu o vlasništvu održavati svoju imovinu, napomenula je. „Mi ovdje živimo i plaćamo sva davanja, održavamo zemljišta, što ne vrijedi puno ako i ostali ne održavaju svoja te voda u slučaju malo jačih oborina može odnijeti sav naš trud. Imamo jednog komunalnog redara, a 42 naselja te on ne stigne u svakom trenutku obići sve. Javno pozivam sve vlasnike da održavaju svoje kanale te očekujem da se redar odsad više bavi ovom problematikom i najavljujem kako od iduće godine idemo na tužbe, jer druge nam nema. Moramo zaštititi ljude koji ovdje žive i plaćaju poreze; vremena su se promijenila, uvjeti su sve ekstremniji“, zaključila je aktualni sat Blažević.