mladen nagy bela naslovna foto

U subotu 20. travnja u organizaciji pakračkog Hajduka i Dudovog bureta te potporu Hrvatskog nogometnog saveza na gradskom nogometnom stadionu (teren s umjetnom travom) će biti odigran Memorijalni turnir u čast preminulom Mladenu Nagyu - Beli. Ujedno će to biti i Promotivni turnir hodometa u Pakracu, kao prvi na području Požeško-slavonske županije. U domaćinstvu veterana Dudovog bureta, na turniru će sudjelovati i zagrebački Stari plehovi te Superstarci, a program će početi u 11 sati.

Kao što smo već spomenuli, neće se igrati klasični nogomet, nego posebna inačica zvana „hodomet“, a koja je već instalirana u više od 70 zemalja, što samim time simbolično i govori kako je Nagy bio poseban među sugrađanima. Iznimno inteligentna i svestrana osoba koja je sjajila i više nego zavidnim poznavanjem i razumijevanjem kulture, povijesti, glazbe i sporta te što god je detektirao kao kvalitetno, mogli ste biti 100 posto sigurni da ne griješi, a i sam je bio vrlo uspješan u sportovima kojima se bavio.

Hodomet je verzija nogometa prilagođena starijoj populaciji koja se po instrukcijama doktora ne bi smjela više baviti intenzivnim aktivnostima, no kojima je preporučeno hodanje. Rekreacijska igra koja je idealno okruženje za bivše sportaše kojima ljubav za „haklom“ i dalje tinja istim intenzitetom, a ujedno im i popravlja ili barem očuva povoljnu zdravstvenu sliku. Sama činjenica da se raširio u više od 70 zemalja dovoljno govori o natjecateljskom naboju, atraktivnosti i detektiranju svog kruga publike, a od klasičnog nogometa razlikuje se u čak 56 pravila poput onoga da nema kontakta i odigravanja lopte glavom uz naravno ono najistaknutije - nema trčanja. U Hrvatsku ga je prenijela Udruga Sijede vrijede 2022. godine, koja se inače bavi aktivnim starenjem i uspješno ga razvija u Zagrebu i po Hrvatskoj, jer je uočeno da postoji veliki interes za njegovo omasovljenje.

hodomet

Foto: Davor Kovačević