„Osim što redovito obilježavamo važne datume vezane za Domovinski rat, važne ne samo za ovu udrugu nego i za cijelu lokalnu zajednicu, prvenstveno želimo promovirati pravu ulogu branitelja. Posebno smo ponosni što se izvan našeg područja danas govori i zna da je Domovinski rat počeo 1. ožujka u Pakracu“, istaknuo je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, na skupštini održanoj 26. studenog u Planinarskom domu Omanovac na kojoj su prisustvovali predstavnici drugih braniteljskih udruga našeg područja, kao i srodnih prijateljskih udruga iz drugih gradova.

Podnoseći izvješće o radu u protekloj godini Ivančić je istaknuo kako je Udruga provodila niz aktivnosti u obilježavanju značajnih obljetnica kao što su obilježavanje početka Domovinskog rata, održavanje večeri domoljubne poezije i proze, posebno su ponosni na projekt „Mladi i Domovinski rat“ u sklopu kojeg mladi pišu i objavljuju svoje radove, obilježavanje obljetnice pogibije Vlade Laučana, kao i organizaciju obilježavanja VRO „Bljesak“, organiziranje Križnog puta od Kusonja do Pakraca i okruglih stolova na temu Domovinskog rata, sudjelovanje i organizacija sportskih susreta branitelja, aktivno sudjelovanje u radu Zajednice udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije RH kao i u radu koordinacije  udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca-Lipik. Jedan od projekata koje su prošle godine realizirali uz pomoć Ministarstva branitelja  i Grada Pakraca je i nabava 200 nosača i zastavica za rasvjetne stupove koje su postavljene za važne obljetnice.

Za sve te aktivnosti koje planiraju nastaviti i iduće godine potrošili su nešto više od 68.000 kuna pri čemu je Grad Pakrac osigurao 18.000, Grad Lipik 3.500, Županija 12.000 dok su iz državnog proračuna dobili 28.000 kuna.

Ponukani objavom intervjua u prošlom broju Pakračkog lista i, kako je na skupštini rečeno, neprimjerenosti dolaska takozvanih ratnih veterana vojske SFRJ i Republike Srpske na područje Pakraca i Lipika koje su činile zločine na našem području, skupština Udruge, podržavajući stav predsjedništva Udruge, osudila je takav čin tumačivši ga kao izraz nepoštivanja žrtve onih koji su branili Pakrac i Lipik, osudila javne napade na predsjednika Udruge te zatražila da se svim demokratskim i službenim postupcima zaštiti ugled svakog člana i svakog hrvatskog branitelja. Ovakav stav udruge, kako su rekli, proslijedit će i pismenim putem na koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

Rad udruge pohvalili su lipički vijećnik Ivan Pleša, u ime lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane, te Ferdinand Troha, dožupan požeško-slavonski, a čestitkama se pridružila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši kako je udruga jedna od aktivnijih braniteljskih udruga, a svojim zalaganjem uspjela je da se za Pakrac kao mjesto početka Domovinskog rata čuje i izvan našeg područja. Osvrnula se i na rad pakračko-lipičke koordinacije rekavši kako je ona zauzela jasan stav o dovođenju pripadnika neprijateljske vojske na naše područje i dodala kako niti jedna udruga koja radi u koordinaciji ne bi trebala zamrzavati svoj status zbog jedne osobe.