Ivančić stol Medium

Zbog epidemioloških mjera Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika je značajne obljetnice iz Domovinskog rata u 2021. godini, ali i neke druge svoje programe, obilježila ili s manjim okupljanjem od uobičajenih ili online. Na taj način je u povodu obilježavanja 30. obljetnice početka Domovinskog rata održana u suradnji s Muzejem i Knjižnicom digitalna tematska izložba, ali i festival domoljubnih pjesama na kojem su nastupala djeca osnovnih škola iz više županija. Skraćenim programom je lani obilježen i VRO  „Bljesak“ te pogibija policajca Vlade Laučana, prve žrtve četničkog terora na pakračkom području. U te uobičajene aktivnosti ove Udruge, njen predsjednik Miroslav Ivančić izvješćujući o radu u 2021. godini je istaknuo i suradnju u pakračkoj koordinaciji braniteljskih udruga, ali i sudjelovanje u radu zajednica policijskih udruga na razini države s čijim radom nisu zadovoljni i razmišljaju o njenom napuštanju.

Novost, koja se odrazila i na financiranje Udruge je provođenje projekta „¸Lampsi“ u drugoj polovini lanjske godine koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja, posredno sredstvima EU, a za cilj ima osposobiti volontere za djelovanje u slučajevima velikih nesreća ili katastrofe. U dodatnom dijelu skupštine, održane u subotu navečer u vijećnici kurije Janković, projekt „Lampsi“ je članovima detaljnije predstavila Katarina Jurišić, voditeljica projekta.

policija sala Medium

Za sve te aktivnosti je potrošeno 128.500 kuna, najviše oko 38.000 za plaću voditeljice projekta te oko 32.000 na obilježavanja obljetnica. Taj novac najvećim dijelom je pristigao iz Ministarstva za navedeni projekt (74.000 kuna) 7.000, odnosno 5.000 iz gradova Pakraca i Lipika, 8.000 iz Županije, a 4.620 kuna su skupili članovi kroz članarine.

U sličnom programskom obimu, ali zbog cjelogodišnjeg trajanja projekta „Lampsi“ povećanom financijskom okviru koji je u konačnosti predviđen na 25.600 eura, plan je i za rad u 2023. godini. Posebnost ovog plana je u tome što je njegov financijski dio po prvi put izražen u eurima pa je uslijed toga na ovoj skupštini izglasan novi pravilnik za članarine koja će od Nove godine iznositi godišnje 10 eura za zaposlene članove, odnosno jedan euro za nezaposlene što je blago povećanje kod zaposlenih, odnosno lagano smanjivanje kod nezaposlenih u odnosu na dosadašnju praksu. 

policija Ana Medium

Mada je bilo više gostiju iz pakračkih braniteljskih udruga, u raspravu se uključio pohvalno govoreći o suradnji pakračkih udruga samo Željko Živoder, predstavnik ogranka ove pakračke policijske udruge u Čazmi.

Gradonačelnica Anamarija Blažević je Udrugu policije ocijenila kao jednu od najaktivnijih pakračkih udruga zahvalivši im na dugogodišnjem ustrajnom obilježavanju 1. ožujka kao početka Domovinskog rata u Hrvatskoj pri čemu su upravo takvom opće prihvaćenom tretmanu najviše doprinijeli upravo njeni članovi. Pored toga pohvalila je njihovu suradnji s gradskim  ustanovama kao što je Muzej i Knjižnica, ali i pedagoškom radu s mladima, nekada  kroz literarni natječaj, a sada kroz festival za koji jer rekla da treba podići na još viši nivo. Jednako tako pohvalno se izrazila o projektu kroz koji je Udruga uspjela privući u Pakrac europska sredstva što udrugama, posebice zbog obveze predfinanciranja, nije lagano.