Pakračka hitna medicinska pomoć koja se sada sastoji od dva takozvana tima 2 koji čine dva medicinska tehničara (ili vozač)  i dežurni liječnik, trebala je po planu ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijana Barišića biti unaprijeđena na način da jedan tim 2 postane tim 1 koji podrazumijeva i vlastitog liječnika. No od toga, bar do daljnjeg, neće biti ništa jer se na natječaj za liječnika koji je zatvoren 21. studenog, raspisan i šire nego što nalaže zakonodavac nije javio nitko. Natječaj će biti ponovljen, ali s obzirom na ponudu liječnika na tržište ravnatelj Barišić sumnja da će rezultat biti drugačiji. Tako će u Pakrac hitna medicinska pomoć i dalje raditi po sadašnjem principu: od 7 do 19 sati dežurat će dva medicinska tehničara/sestre (vozač) i liječnik iz ambulante obiteljska medicine, a od 19 do 7, te vikendom će se tehničaru i vozaču priključiti netko od liječnika s kojima HMP Požega ima ugovoren honorarni rad. Mada, ističe Barišić, i sada je praksa da na hitne intervencije tijekom radnog dana se ne diže liječnik iz ambulante obiteljske medicine, nego netko iz neke vrste pripravnosti njihovih ugovorenih liječnika.

Namjera ravnatelja je bila da se tim 2 hitne medicinske pomoći uspostavi i u ambulanti u Lipiku za što bi godišnje država trošila oko 2 milijuna kuna. No, za to nije dobio odobrenje, te je imao namjeru sredstva potrebna za zapošljavanje vlastitog liječnika izdvojiti iz redovnog poslovanja Zavoda. Tu namjeru je spriječio kadrovski problem hrvatskog zdravstva.

To se u hitnoj medicinskoj pomoći već dugo osjeća, naglašava Barišić, dokazujući to primjerom da već dugo kao ravnatelj Zavoda traži liječnika kojeg bi uputio na specijalizaciju za hitnu medicinsku pomoć. No, ponude nije prihvatio nitko što ga ne čudi jer je riječ o vrlo stresnom poslu koji sa sobom nosi i niz drugih neugodnosti. Isto tako je problem i što najavljena edukacija zaposlenih vozača još uvijek nije uspostavljena, pa se ubuduće više neće zapošljavati vozači već će tu dužnost preuzimati medicinski tehničari.

Unatoč tom kadrovskom nedostatku u Pakracu svih ovih godina nitko nije ostao bez hitne medicinske pomoći koja se bazira na 10  medicinskih sestara/tehničara (vozača) i ugovorenih petnaestak honorarnih  liječnika, dijelom i iz Požege i koji na raspolaganju imaju dva vozila hitne medicinske pomoći. „Jako sam ponosan na ljude i rezultate koji postiže ekipa u Pakracu. A oni su takvi da se vremena izlazak na intervenciju stalno smanjuje i već sada su bolji od hrvatskog prosjeka“, ističe Barišić.

Idući tjedan novo vozilo

U segmentu vozila početkom prosinca će doći do značajnog poboljšanja. Naime, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije je nedavno kupio dva nova vozila specijalno napravljena za hitnu medicinsku pomoć koja su koštala 550 tisuća kuna svaki pri čemu je naša županija osigurala 750.000 kuna, a Zavod 350.000. Vozila su izuzetno snažna s pogonom na sva četiri kotača što im osiguravaju prolaznost na svakom terenu, startnu brzinu i mogućnost velike brzine kretanja. Pored toga u vožnju nude znatno više komfora i mogućnosti medicinske pomoći, pa će to biti znatno poboljšanje u radu. Vozila su već u Požegi i potrebno je još nekoliko dana da se riješe razni administrativni poslovi i već idući tjedan bi jedno trebalo doći u Pakrac.