Stanje sigurnosti u 2017. godini na području Grada Pakraca je uglavnom zadovoljavajuće, zaključio je načelnik Policijske postaje Pakrac Mario Pjerabon na sjednici Povjerenstva za prevenciju održanoj 12. lipnja u pakračkoj gradskoj vijećnici. Da sve nije baš potpuno savršeno, doznali smo kroz izvješće Pjerobona iz kojeg su vidljive česte aktivnosti policijskih službenika kojima u posljednje vrijeme najviše problema zadaju stranci, osobe iz kriminalnog miljea zemalja iz okruženja - primjerice Mađarske, Rumunjske ili Moldavije, čiji je objekt prevare ili pljačke stanovništvo starije životne dobi smješteno uglavnom u ruralnim područjima grada.

Od prometne problematike istaknuta je prometnica D5 (smjer Pakrac – Daruvar) na području naselja Omanovac gdje je bilo i najviše prometnih nesreća, srećom bez najtežih posljedica. Ova cesta po planu ide u skoru rekonstrukciju kojom je, na uzbrdici od Omanovca prema Toranjskom putu, predviđana i treća tzv. spora vozna traka kojom bi se izbjegla riskantna pretjecanja teretnih vozila i omogućila bolja prometna protočnost, ali i preglednost.

Oko narušavanja javnog reda i mira oduvijek se vodila bogata rasprava posvećena uglavnom Bolničkoj ulici, razumljivo, najviše zbog brojnih caffe-barova smještenih u toj ulici i noćnog života koji sam po sebi u pravilu svaki vikend traži policijsku intervenciju po prijavi - što vlasnika ugostiteljskih objekata, što stanovnika u susjedstvu. „Vratimo li se unazad nekoliko godina i usporedimo situaciju zaključit ćemo da su danas prijave znatno rjeđe, kao i općenito okupljanja mladih u noćnom životu“, iznosi Pjerabon i objašnjava to slabim financijskim stanjem građana, ali i sve manjim brojem stanovnika mlađe životne dobi na području Pakraca koji su najčešće i bili predmet obrade policijskih službenika po prijavama za narušavanje JRM.

Policija je nedavno po naputku provela i kontrolu prebivališta i boravišta osoba prijavljenih na području Pakraca i Lipika u cilju reguliranja stvarnog mjesta boravka. „Redovi onih koji posljednjih mjesec dana u policijskoj postaji reguliraju svoj status opravdavaju akciju uvođenja reda po tom pitanju iz čisto preventivnih razloga. Naglašavam da nismo djelovali represivno već preventivno, nije bilo kazni, već samo upozorenja i rokovi za reguliranje tog pitanja“.

Po pitanju preventive odlična je suradnja i s Gradom Pakracom. Gradonačelnica Anamarija Blažević podsjeća da su gradu na dva mjesta postavljene sigurnosne kamere isključivo preventivnog karaktera i policija ih ne „zloupotrebljava“ na štetu građana ili vozača, već isključivo preventivno. Blažević dodaje da je Grad po pitanju prevencije djelovao kroz izgradnju sadržaja za djecu kako bi ih s ulice ili od kompjutora preselili na jedno od četiri ponuđena novoizgrađena igrališta na raznim lokacijama grada.

Posljednja točka dnevnog reda bila su pravila organiziranja javnih okupljanja koja su kroz letak iscrpno objašnjena te podijeljena predstavnicima Udruga koje su najčešće organizatori takvih skupova. Na žalost, njihovih predstavnika bilo je tek nekoliko, pa bi možda valjalo razmisliti i o promjeni termina ovog svakako korisnog sastanka.