Kod spomen-obilježja u pakračkim vinogradima u petak 29. prosinca održana je komemoracija povodom 26. godišnjice pogibije Marijana Kulhavija – Foke, zamjenika zapovjednika pakračkog 76. samostalnog bataljuna te bjelovarskih branitelja Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su na današnji dan 1991. godine izgubili živote tijekom trajanja oslobodilačke akcije „Alfa“.


Brojni predstavnici braniteljskih udruga iz više županija, članovi obitelji poginulih, gradske delegacije Bjelovara, Križevaca, Lipika i Pakraca zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac – Lipik odali su počast braniteljima, položili vijenac i zapalili svijeću te im biranim riječima zahvalili na najvećoj mogućoj žrtvi. Oni koji su imali čast dijeliti posljednje dane života s pakračkim herojem emotivnim su se istupom prisjetili zajedničkih trenutaka. Jedan od njih bio je i Fokin suborac Stevo Mladenović iz Križevaca koji je na rubu suza ispričao svoju ratnu epizodu i oživio sjećanje na ratne dane provedene s njim u Pakracu.


Komemoraciji je nazočio i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević iz čijeg obraćanja izdvajamo naglašavanje važnosti očuvanja istine o Domovinskom ratu kao i uvrštavanje takvog gradiva u školske udžbenike. Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac je rekao da se u život Hrvata uvukla apatija i malodušnost te da se kao narod svi moramo potruditi da prevlada optimizam i da u budućnosti živimo u državi kakvu su sanjali svi oni koji su za nju dali živote, što danas nije slučaj.


Osim same komemoracije, braniteljima je počast odalo i dvadesetak građana i suboraca pohodom Fokinom stazom na Omanovac, a organizirana je i „17. memorijalna utrka Fokinom stazom 1991“ koja je ove godine na startu ispred Fokine obiteljske kuće u Prekopakri okupila tridesetak trkača pristiglih iz Pakraca, Lipika, Daruvara, Kutine, Slavonskog Broda, Slatine, Orahovice i Zagreba. Svi oni na čelu s inicijatorom utrke Duškom Štrbcem, hrvatskim braniteljom i Fokinim prijateljom, istrčali su stazu do Omanovca dugu 10 kilometara. Start za početak utrke dali su Marijana i Marica Kulhavi, kćer i supruga Marijana Kulhavija. Uz trkače sportsku povorku uveličala je i motorizirana jedinica članova MK Vitezovi tame iz Pakraca.