U filter stanici javnog vodoopskrbnog sustava Šumetlica jučer su započeli ogromni strojarski instalacijski radovi vrijedni oko dva milijuna kuna na rekonstrukciji i automatizaciji mehaničkih postrojenja.

Ovakvi radovi provode se po prvi put nakon početnog puštanja u rad sustava Šumetlica, sredinom 80-tih godina, a za cilj imaju da se svi procesi filtriranja vode, upravljanja i održavanja postrojenja automatiziraju. Pored toga sve čelične cijevi postrojenja će biti  zamijenjene plastičnim ili inoxovim.

U sadašnjem režimu rada u filter stanici se u 24-satnom dežurstvu svih 30 dana u mjesecu izmjenjuju četiri zaposlenika Voda Lipik koji ručno doziraju otvaranjem i zatvaranjem ventila  na temelju svojih vizualnih procjena potrebu za mehaničkim i kemijskim vrstama pročišćavanja vode i samog postrojenja. Ubuduće će to automatizmom mjeriti i dozirati računalni sustavi. Za potrošače, to će, s obzirom da će biti isključen rizik ljudske pogreške,  značiti kvalitetniju vodu, a za koncesionara kvalitetnije i jednostavnije upravljanje sustavom, kaže Marijan Pierobon, direktor Voda Lipik. Negativno je jedino što će voda koncesionaru biti s obzirom na veću potrošnju električne energije i zahtjevniju potrebu održavanja sustava skuplja, ali u mjeri u kojoj tvrtka Vode Lipik to još uvijek financijski podnosi pa ovaj trošak neće osjetiti potrošači. No dodatna mogućnost je da se ubuduće sustavom filtriranja upravlja iz sjedišta tvrtke iz Pakraca, ali to će biti moguće tek kada teleoperateri u Šumetlici omoguće kvalitetne internetske i mobilne signale što sada nije slučaj pa će i dalje u Šumetlici imati stalni ljudski nadzor. Također, ovaj sustav proizvodnje pitke vode ostat će u funkciji i u slučaju da se jednog dana završi akumulacija Šumetlica.

Radovi na rekonstrukciji sustava koje izvodi tvrtka PTMG iz Stupnika trebali bi biti gotovi do kraja studenog i izvođač ne smije niti u jednom trenutku zatvoriti dotok vode u sustav duže od 6 sati što znači da, ne bude li dodatnog kvara, potrošači ni na koji način ne bi smjeli osjetiti ove radove.

Ovih dva milijuna kuna za ove radove u 80 postotnom iznosu osiguravaju Hrvatske vode, a s po deset posto svaki od gradova Pakrac i Lipik. Lani u vrijednosti od 40 tisuća kuna sličnu rekonstrukciju napravile su Vode Lipik na vodospremniku iznad Pakraca kada su sve čelične cijevi također zamijenjene plastičnim ili inoxovim.