Znamo, jel tako, da godina za godinom lete, pa se stoga i nije tako teško prisjetiti nekih stvari koje su nas okupirale i o čemu su naši novinari pisali prije 10 godina. Na prvu to izgleda ozbiljan vremenski odmak, no kad vas prisjetimo, vidjet ćete da se nekih stvari sasvim bistro sjećate. Recimo, 2008. godine konačno je završena kompletna obnova pakračkog hotela. Poglavarstvo je donijelo odluku o raspisivanju natječaja za najam, a tadašnji gradonačelnik Davor Huška je rekao kako željno iščekuje kvalitetnog zakupnika sposobnog da „stavi u funkciju i namjeni privede zgradu pakračkog Hotela“. Kroz vrijeme je Hotel prolazio svoje turbulentne faze, promijenio i nekoliko gazda i nekoliko je godina moralo proći prije no što ga je preuzela mlada obitelj Terranova koja i danas njime uspješno upravlja.

Pokušaj osnivanja SZGP

Darko Baronica je tih dana, dakle prije točno deset godina, pisao o ideji osnivanja Športskog saveza Grada Pakraca, preteče današnje Sportske zajednice. Okrugli stol je organiziran za sve sportske udruge, inicijativa je prihvaćena, formiran je čak i inicijativni odbor za osnivanje, no unatoč tomu na sam čin osnivanja se iz raznoraznih razloga čekalo sljedećih 6 godina.

Polovinom studenog, tada već ogoljena „Venecija“ dobila je i zadnju sjenicu smještenu do Vatrogasnog doma koja je bila ujedno i posljednji objekt planiran u sklopu uređenja Obale Petra Krešimira. Marijan Pierobon, tadašnji pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalne poslove Grada Pakraca, kao sljedeći korak je najavio uređenje površine kod Vatrogasnog doma te preseljenje dječjeg igrališta na istu.

Godine 2008. zabilježena je i vijest da nije bilo zainteresiranih na prvom javnom natječaju za prodaju nekretnina Papuka i Budućnosti. Za Papuk „u komadu“ su nadležna stečajna tijela tada tražila nešto manje od 19 milijuna kuna, dok su Budućnost cijenili približno 10,5 milijuna. Nakon nula zainteresiranih stečajni upravitelji, čitamo, pripremaju nove natječaje i razmatraju mogućnost parcijalne prodaje… I to je potrajalo godinama.

S posljednjim danom studenog službeno je likvidirana i Obrtnička-štedno kreditna zadruga Pakrac. Jedina lokalna novčarska institucija uspješno je poslovala 12,5 godina ostvarujući dobit u svakoj godini poslovanja osim posljednje (kada više nije mogla zakonski davati kredite svojim članovima pa samim time niti ostvarivati dobit), no zatvorena je zbog znatno pooštrenih zakonskih uvjeta poslovanja.

Poljoprivrednici su 2008. godinu zapamtili po očajno niskoj cijeni kukuruza. Otkupne cijene su bilo od 55 do 62 lipe za kilogram pa su u zbrajanju financijskih rezultata svi bili sretni ako su dohvatili i pozitivnu nulu. Kaotična situacija pripisana je, onda je to bilo najlakše, tada aktualnoj globalnoj svjetskoj krizi.

Vlada RH tih je dana studenog kroz projekt socijalno gospodarskog oporavka (PSGO) osigurala sredstva za program KPD Sloge za uređenje predprostora Hrvatskog doma u iznosu od 640 tisuća kuna. Prema riječima Ivice Špančića za uređenje predprostora Hrvatskog doma od ministarstva su dobili traženi iznos, a oni su obvezni su osigurati 15% (100 tisuća kuna) koje u Slogi planiraju namaknuti kroz partnerstva i sponzorstva. „U sklopu projekta koji će biti proveden u okviru obnove male komunalne infrastrukture, planirano je uređenje prilaznog puta, od Strossmayerove ulice do Hrvatskog doma. Bit će odrađeno i opločavanje površina, obnova i učvršćivanje i uređenje bočnih potpornih zidova te plansko ozelenjavanje parka, najavio je Špančić.

Problem divljih odlagališta

I prije 10 godina, slično kao i danas, bavili smo se problemom divljih odlagališta otpada. Sugrađanima se tih dana posebno čudio Marijan Peternel, Pakračanin poznat po brojnim pješačkim maratonima i dokazani ljubitelj prirode. Proveo nas je kroz desetak najkritičnijih lokacija, a kroz rubriku Gradska patrola, incidente smo fotodokumentirali, nakon čega su nadležne službe izašle na teren i situaciju barem privremeno sanirale.

Pored „Komunalca“ na Gavrinici je niknulo i novo gradilište. Svoj novi dom gradi pakračka Šumarija, a rok za dovršetak radova je kolovoz 2009. godine. „Ovaj prostor dobiven je zamjenom za prostor na Uroševcu gdje je sada KTC. Osim nove zgrade, okolni prostor ćemo hortikulturno urediti i podići spomen obilježje poginulim braniteljima“ najavio je Damir Veber, tadašnji upravitelj Šumarije Pakrac.

Umjesto jelena upucao…

Bilježimo i detalj iz crne kronike gdje je obrađen slučaj lovačkog nesporazuma prilikom kojeg je lovac s požeškog područja upucao kolegu. Srećom, nije bio potpuno ubojit pa je ovaj, uz malo sreće u nesreći, završio na Hitnoj s teškim povredama grudnog koša.

Održana je godišnja skupština Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika na kojoj je predsjednik Boro Grčević rekao da ono trenutno zastupa interese 195 obrtnika (132 Pakrac, 63 Lipik) što je manje nego godinu ranije, a prema podacima HZMO u obrtu je na našem području zaposleno ukupno 425 radnika.

Statistika Zavoda za zapošljavanje govori da je krajem listopada tekuće godine na pakračkom Zavodu bila registrirana 781 nezaposlena osoba, što je 15 manje nego godinu ranije. Najviše je žena – njih 489, točno onoliko koliko je i današnja brojka svukupno  nezaposlenih.

Kako je nedavno uvedena apsolutna zabrana pušenja u ustanovama, niti pakračke nisu ostale pošteđene prilagodbe novonastalim uvjetima. Tako su iz bolnice i pakračke škole uklonjene sve pepeljare, a strastveni ljubitelji nikotina osuđeni su na odlazak na obližnje javne površine.