banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.

Naš prekjučerašnji tekst „Autom na zelenu površinu“ izazvao je popriličan interes naših čitatelja. Osim  klikova, „užario“ se i Facebook. Stoga smo u gradskoj upravi potražili informaciju o količini sredstava koja pristignu u gradski proračun temeljom svih vidova naplate parkiranja.

Tako je lani od te usluge u proračun prispjelo po svim vidovima 45.718 kuna, za 2150 kuna manje nego godinu dana ranije, što je pad za oko pet posto. Naravno da u 2018. godini nismo mi Pakračani i naši gosti pet posto manje parkirali na ovim obilježenim parkiralištima nego samo rjeđe plaćali tu komunalnu uslugu.

Pri tom je u cijeloj godini prodano svega 14 mjesečnih karata (150 kuna prva zona, odnosno 40 kuna druga), dakle tek prosječno jedna mjesečno te je obavljena samo jedna godišnja rezervacija parkirališta za pravnu osobu (2.500 kuna). Iz nekog nepoznatog razloga ove godina je započela znatno bolje jer je u siječnju već prodano tri mjesečne karte te jedna godišnja za stanare (600 kuna).

U gradskoj upravi su uvijek isticali da cilj naplate parkiranja nije punjenje proračuna nego osiguravanje protočnosti vozila, odnosno onemogućavanje zaposlenicima ustanova i poslovnih prostora da u središtu grada ostavljaju vozilo cijelog radnog vremena. Međutim, upravo podatak o prodaji mjesečnih i godišnjih karata, te (ne)rezervaciji parkirališta od onih koji su „osuđeni“ da svakodnevno satima koriste gradska parkirališta u središtu grada, pokazuje da bi stroža kontrola poboljšala proračunski prihod koji sada nije dostatan niti za isplatu plaća kontroloru, a kamoli ostalih troškova (softver, servisi aparata).

Ali što je važnije, omogućili bi da u radno vrijeme, na jednom parkirnom mjestu ne bude parkirano u tih osam sati jedno vozilo nego da ih prođe desetak. Mada objektivno u Pakracu problem parkiranja ne postoji, osim u našim navikama da parkiramo baš pred onim vratima kroz koja moramo proći, što je navika koju „izgubimo“ čim dođemo u neki drugi grad kada nam postaje najnormalnije da parkiranje i platimo.

Možda građani nisu dovoljno informirani o svim mogućnostima regularnog parkiranja na obilježenim parkiralištima pa objavljujemo iz službene Odluke o cijeni parkiranja tablicu iz koje su vidljive sve te mogućnosti i cijeni koštanja takve usluge.

banner delfin od 1.2.20224. - 31.7.2024.