Dorotea Tomić i Sara Marin, učenice 1. razreda gimnazije Srednje škole Pakrac, na nagradnom natječaju za video radove informacijskih centara Europe Direct u Hrvatskoj #EDICHrvatska #Ovajputglasam objavljenog 20. siječnja osvojile su nagradno putovanje i sudjelovanje na Međunarodnom parlamentu mladih „Kakvu Europu želimo?“ te posjet institucijama EU-a u Bruxellesu.

Tema filmova je bila poticanje mladih na izlazak na europske izbore u svibnju 2019., a natjecatelji su trebali na kreativan i mladima primjeren način objasniti zbog čega će glasati na izborima za Europski parlament. Sadržaj video rada morao je obuhvaćati promicanje europskih vrijednosti, aktivnog građanstva te važnost i ulogu mladih u Europskoj uniji.

Kako su nam rekle ove vrlo simpatične i samozatajne učenice, zapravo su „ziheraški“ snimile čak četiri filma i poslale na natječaj kako bi bile sigurnije da će makar jedan osvojiti nagradu. Prvi je film slične tematike već bio snimljen za prijavu na neki drugi europski natječaj pa su ga za potrebe ovog samo preradile, dok su na drugom posla imale nekoliko dana. Kako su dodale, sve su odrađivale zajednički i same, od smišljanja videa do snimanja. Oko montiranja prva dva filma, koja su i nagrađena, imale su pomoć mentora Ivana Jakovljevića i Krešimira Mađarošija iz Foto Imaga. Na drugom filmu Sari je pomagao Renato Ristić, profesor informatike u Srednjoj školi Pakrac, ali taj film nije prošao u konkurenciji. Obje su istaknule zahvalu svima koji su im pomogli u radu, a posebno ističu razrednu kolegicu Saru Komljenović koja je im je „uskočila“ u glumi i naraciji tijekom snimanja filmova.

Nastavak je to aktivnosti koje Srednja škola Pakrac provodi u sklopu projekta Škola ambasador Europskog parlamenta.

Osim njih, nagrađeno je još osam učenika iz Slavonskog Broda, Čazme, Sutivana, Vinkovaca, Vukovara i Nove Gradiške. Djevojke će početkom svibnja u Slavonskom Brodu prisustvovati dodjeli nagrada, a na putovanje za Bruxelles čije troškove podmiruje Europska komisija kreću sredinom rujna. Što će točno raditi i kakav će imati raspored u Bruxellesu još ne znaju, ali se putovanju silno vesele i nestrpljivo čekaju rujan.

Bravo za naše cure i želimo im sretan put.

NAGRAĐENI VIDEO RADOVI

Dorotea: https://www.youtube.com/watch?v=8a5iZRE56Ig&feature=youtu.be

Sara: https://www.youtube.com/watch?v=j7Ddz_pRS-8&feature=youtu.be