Veći broj polaznika u svim pakračkim prosvjetnim ustanovama i poboljšanje u prostorno-materijalnim uvjetima bi trebali obilježiti novu školsku godinu koja je za vrtićance počela danas, a za sve ostale 9. rujna. Proizlazi to iz ankete koju smo tri dana prije izlaska ovog broja Lista  proveli među ravnateljima pakračkog vrtića, osnovne, srednje i glazbene škole, mada je, svega desetak dana prije početka školske godine, puno toga još nedefinirano, kako u pogledu konačnog broja učenika, tako i kadrovske struke kao i materijalnih uvjeta, a ponajviše oko kurikuluma u takozvanom eksperimentalnom programu „Škola za život“ koju Ministarstvo prosvjete provodi od lani, sudeći po ovim saznanjima, ne baš uspješno, bar po pitanju informiranosti.

Osnovce čekaju besplatne knjige i radne bilježnice

Djeca su mlada i srećom neopterećena planovima i propustima odraslih, ali za roditelje učenika osnovne škole kada je u pitanju rujan i prvo zvono u novoj školskoj godini, vjerojatno je najbolja informacija da će ih u školi, ako ne prvi dan, onda bar neki od narednih, dočekati u svim razredima komplet obveznih školskih udžbenika, radnih bilježnica i mapa za likovni odgoj. Trošak nabavke udžbenika za svih 640 učenika pakračke osnovne škole, kao i sve u Hrvatskoj, u ukupnom pakračkom iznosu od oko 350.000 kuna podmirit će država, a Grad Pakrac s oko 230.000 kuna će podmiriti trošak nabavke za sve njih radne bilježnice i mape za likovni odgoj, tako da će ove jeseni, za razliku od prijašnjih godina, domaćinstvima ovog kraja oko 600.000 kuna u rujnu, umjesto za udžbenike, ostati za neke druge potrebe što je doista dobra vijest.

Druga odlična vijest, kada je u pitanju početak školske godine odnosi se na broj učenika. Već je objavljeno da je u Hrvatskoj ove godine, po tko zna koji put za redom, 480 polaznika učenika prvog razreda manje nego prethodne godine. U Pakracu nakon više stagnacijskih godina ove godine u prvi razred će poći 81 novi školarac ili 4 više nego lani. Ravnateljicu Sanju Delač posebno veseli podatak da je više novih učenika u područnim školama pa tako u Donjoj Obriježi, gdje je lani niže razrede pohađala dva kombinirana odjeljenja, ove godine će imati dva zasebna razreda te jedno kombinirano odjeljenje za što će trebati zaposliti i dodatnog učitelja/ica, a pored toga neće biti među zaposlenima nikakvog tehnološkog viška i potrebe za upućivanjem viška prosvjetnih radnika na druge škole ili otpuštanjima što posljednjih godina u slavonskim školama nije bio rijedak slučaj, mada ga kod nas nije bilo.

Ukupno je 27. kolovoza kroz tih 640 upisanih učenika u OŠ braća Radića Pakrac bilo petero više nego lani pri čemu je, ne računajući prvašiće, deset novih koji su sa svojim obiteljima doselili na pakračko područje iz ostatka Hrvatske, ali je približno i toliko otišlo, kaže ravnateljica. No u ovih deset dana, iskustva su iz ranijih godina, mogući su još pojedinačni ispisi ili upisi, ali je ovaj broj vjerojatno realnost u kretanju broja učenika u narednoj školskoj godini.

Majstorima nikada kraja

Osim, makar i blagog porasta učenika, druga dobra stvar je završetak energetske obnove glavne školske zgrade u Pakracu. Naime, cijele prošle godine učenici i učitelji su dijelili učionice i ostale prostore s majstorima koji su radili na 5,1 milijun kuna vrijednoj energetskoj obnovi zgrade. Tijekom ovog ljetnog raspusta tome je konačno došao kraj, izuzimajući još neke manje neophodne radove na okolišu pa se učitelji i učenici više neće „sudarati“ u istim prostorima s majstorima. Osim toga rezultat svega će biti, osim puno ugodnijeg prostornog okruženja, i manji energetski troškovi. No to i ne znači kraj definitivnog željenog rastanka s majstorima jer upravo ovih dana je u završetku izbor natječaja za izvođača radova na zgradi područne škole u Badljevini za energetsku obnovu vrijednu 1,3 milijuna kuna što će ipak stvarati znatno manje probleme nego kod obnove matične zgrade.

Pored toga tijekom ljeta su završeni i radovi na modernizaciji prostora u područnoj školi u Prekopakri, koju je škola u najvećoj mjeri obavila sama, pa će od rujna i svi prekopakranski osnovci na nastavu ići isključivo prijepodne, u istoj smjeni.

Ono što je još novo u novoj školskoj godini to je promjena kurikuluma za eksperimentalnu školu nazvanu „Škola za život“. Riječ je, ne samo kada je u pitanju osnovna nego i srednja škola, o vrlo kompliciranoj materiji tako da unatoč trudu pakračkih prosvjetara sugovornika za ovu temu je ostalo puno otvorenih pitanja. Uglavnom svi prvašići, kao i učenici petog razreda, ovu školsku godinu će započeti po novom kurikulumu, a učenici sedmih razreda u predmetima Biologije, Kemije i Fizike. U skladu s tim i trendom smanjivanja težine školske torbe, neki udžbenici u svom tiskanom izdanju će biti nešto tanji, a ostatak materije će imati obrađene u digitalnom izdanju pri čemu će se neki „dizati“ preko koda označenog na udžbeniku posredstvom interneta što sigurno neće obradovati neke od roditelja. Pored toga škola je vlasnik svih udžbenika koji će učenici u prvom tjednu besplatno „posuditi“ do kraja školske godine, a s obzirom da su neki od njih koncipirani istovremeno kao i radne bilježnice, dakle upisuju se odgovori na praznim linijama, nije jasno što će biti s njima dogodine. Slično je, što je praksa i u srednjoškolskoj „Školi za život“ s tabletima koje će učenici u nekim razredima imati i za kući, a neki će dijeliti s još troje drugih.  No to je problem Ministarstva prosvjete za iduće ljeto, po već poznatoj praksi njima je važno preživjeti ovaj kolovoz.

Broj srednjoškolaca raste, ali ne Pakračana

Nakon dugi niz godina, i u Srednjoj školi Pakrac će ova školska godina započeti s više učenika nego prijašnje. Naime, prema stanju od 26. kolovoza, a posljednjeg kolovoškog tjedna je još bio jesenski upisni rok kao i popravni ispiti, 9. rujna će na nastavu doći 413 učenika što je za tri više nego prošlog rujna. Povećanje je malo, ali ako se uzme u obzir da smo  2014. godine imali 570 srednjoškolaca, pa primjerice 2016. godine 482 i svake slijedeće manje, onda ovaj trend zaustavljanja pada, veseli. Nažalost, nisu mu puno doprinijeli sami Pakračani jer je od 80-tak u lipnju završenih učenika osnovne škole tek njih 22 od 92 ukupno novih pakračkih srednjoškolaca, školovanje nastavilo u svom matičnom gradu te tek troje (?!) Lipičana što ponovo potencira potrebu da se upisni programi usklade sa željama i potrebama roditelja ovog kraja.

Bar mali porast ukupnog broja učenika u SŠ Pakrac nije posljedica većeg upisa u prvi razred nego broja novopridošlih učenika u drugi razred. Naime, dio onih koji se nisu lani uspjeli upisati u željeni program prvog razreda iskoristili su zakonsku mogućnost prebacivanja na školovanje u Pakracu u drugom razredu.

Kako nam je rekao ravnatelj Dario Čilić i voditeljica smjene  Ljiljana Rupena Kelemen, nekih većih novosti u novoj školskoj godini nemaju. One najveće odnose na ponovo na zbunjujući kurikulum „Škole za život“ koji se od ove godine primjenjuje za sve učenike upisane u prvi razred. Od lani upisanih učenika u prvi razred po eksperimentalnom programu, gimnazijalci te fizioterapeuti odnosno građevinski tehničari, eksperimentalni program u potpunosti nastavljaju samo gimnazijalci dok se strukovne škole vraćaju na stari program, a da ne bi bilo tako jednostavno, eksperimentalni program im ostaje u predmetima stranog i hrvatskog jezika te matematike kako bi im se omogućio izlazak na državnu maturu.

Upravo zbog eksperimentalnog programa u posljednja dva tjedna pred početak i osnovnoškolski učitelji i srednjoškolski profesori prolaze različite edukacije, poboljšat će se didaktička oprema pri čemu u srednjoj školi i dalje ostaje neriješen problem optičkog kabla što nije u školskoj nadležnosti.

U obje ove škole bitnijih kadrovskih novina nema. U srednjoj je umirovljena tek profesorica hrvatskog jezika te dvije osobe u tehničkom dijelu i u tijeku su natječaji za njihove zamjene.

Škola će i dalje raditi dvosmjenski i to će bez obzira na radni prostor uvijek tako biti, kažu D. Čilić i Lj. Rupena Kelemen. Problem je što učenici medicinskog usmjerenja moraju na vježbe ići prijepodne kada se u bolnici obrađuju pacijenti te na teoretsku nastavu dolaze poslijepodne.

I sva ostala teoretska nastava se odvija u školskoj zgradi, a na tjelesni odgoj se ide u dvoranu, što će ove godine biti malo teže s obzirom da je sada dvorana na redu za energetsku obnovu koja je teoretski počela, ali izvođač radova tijekom kolovoza, kada dvoranu nitko ne koristi, još uvijek tamo nije doveo radnike pa će vjerojatno tijekom zime zajedno „vježbati“ učenici i majstori.

Kako više od polovine pakračkih srednjoškolaca dolazi izvan Pakraca i Lipika, dakle moraju tražiti smještaj, ne čudi da je ponovo svih 156 mjesta u lani energetski obnovljenom učeničkom domu popunjeno tako da će ih šezdesetak morati, na radost pakračkih iznajmljivača, tražiti rješenje u podstanarskim sobama. Pronalaženje stana im olakšava i zid na ulazu u školu koji su potencijalni iznajmljivači oblijepili oglasima u kojima nude najam, a većina njih priželjkuje učenice. S obzirom na medicinski karakter učenika koji nisu iz Pakraca, većini će želja biti i udovoljena.

Baby boom u vrtiću

Roditelji vrtićke djece, kao i uvijek su imali najmanje problema s upisima jer su ponovo primljeni svi zainteresirani. Ono što pri tom dodatno veseli je činjenica da je ove godine u, bilo vrtić, bilo jaslice, krenulo 65 nove djece što je čak za 22 više nego lani. Je li takav baby boom posljedica završetka ekonomske krize 2015.-2017. godine, demografskih mjera koje se provode na državnoj i lokalnoj razini ili slučajnost, prerano je zaključivati iz jedne treba pričekati još neko vrijeme. Uglavnom, u vrtić je ove godine krenulo 192 djece ili 20 više nego lani koji će tijekom zime biti nadopunjeni s onom djecom koja će pohađati malu školu kao pripremu za polazak u prvi razred.

Zahvaljujući projektu „Maslačak ispunjava želju“ financiranog iz fondova EU provedene su dodatne edukacije među odgajateljima koji su osposobljeni za nastavu engleskog jezika i sportske igraonice. Nakon što je kroz spomenuti program proljetos zaposlena logopedinja, od ovog ljeta vrtić ima i pedagoginju čime je broj zaposlenih zaokružen na 40.

Kako u matičnom tako i u područnim vrtićima (Kalvarija, Prekopakra, Donja Obrijež i Badljevina) sve odgojne grupe imaju cjelodnevni karakter. Ravnateljica Višnja Klobučar kaže da će se nastaviti raditi za one kojima je potrebno i u poslijepodnevno-večernjim smjenama, ali do 21 sat kako to propisuje struka na razini države, a ne nitko u Pakracu. Kaže da je sve veći interes za smještanje djece u vrtić u razdoblju od 12 do 19 sati jer to roditeljima iz nekog razloga odgovara.

Neki veći građevinski radovi u ovoj vrtićkoj godini nisu u planu mada za tim potreba gotovo uvijek ima, sada u Badljevini. No to je u nadležnosti osnivača – Grada Pakraca, kaže ravnateljica.

Veći broj učenika i u glazbenoj školi

I Osnovna glazbena škola Pakrac će nastavnu godinu 9. rujna započeti s malo većim brojem učenika nego lani. Porast je u dva učenika, sa 106 na 108 no moguće je da broj polaznika bude i veći jer u prvom tjednu nastave još će se provoditi upisi za zainteresirane za upis u prvi razred, a mjesta još ima na instrumentima: klavir, harmonika, violončelo, klarinet te u glazbenom vrtiću, kaže ravnateljica Alfreda Petani Grafina.

Učenike će dočekati ponešto obnovljena škola jer je upravo u tijeku izmjena dijela vanjske stolarije te je saniran parket u učionicama na katu što financiraju Ministarstvo kulture i Grad Pakrac.

Škola raspolaže s tri stalno zaposlena profesora, a u tijeku je natječaj za zapošljavanje još šestero i ravnateljica ne očekuje kadrovskih problema. To je svake godine tako zbog činjenice da nemaju svi uvjete za stalno zapošljavanje, odnosno nisu završili muzičku akademiju.

Drugih novina, bar za roditelje, u ovoj godini ne očekuje.

Na početku sve idilično

Ovako opisne pripreme za početka školske godine izgleda poprilično idilično. Za roditelje osnovaca  je to najviše zbog intervencije države i Grada u nabavci udžbenika i radnih bilježnice. Za prosvjetare i same učenike činjenice da je energetska obnova, ali i manji vlastiti zahvati, posljednjih godina znatno podigla standard objekata, a programima financiranim iz europskih  novaca podiže se razine educiranosti kadra i opremljenost didaktičkom opremom.

Tu idilu bi donekle već u prvom tjednu nastave mogli poremetiti najavljeni štrajkovi prosvjetara, ali i vozača školskih autobusa. No to više nije lokalna tema.