Devet učenika Osnovne škole braće Radić iz Pakraca te jedan iz 5. osnovne bjelovarske škole pjevalo je najpopularnije hrvatske pjesme s temom ljubavi prema Domovini na 1. Dječjem festivalu domoljubne pjesme „Croatio iz duše te ljubim“ održanom 28. veljače u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman u Pakracu. Premijernoj glazbenoj priredbi ovog formata, organiziranoj u sklopu obilježavanja početka Domovinskog rata u Hrvatskoj, nazočilo je blizu dvjesto posjetitelja. Festival je bio natjecateljskog karaktera, a prvu nagradu osvojila je Natea Perinović skladbom „Dajem ti srce zemljo moja“ od Doris Dragović.

Poželjevši festivalu dugovječnost, u ime organizatora istupila je Alfreda Petani Grafina i pri tom istaknula važnost njegovanja hrvatske domoljubne pjesme. Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, je dodao da je glazbeni festival zamjena za dosadašnji literarni projekt „Mladi i domovinski rat„ te istaknuo ponos što je Pakrac osim po početku Domovinskog rata u Hrvatskoj prepoznat i po svome domoljublju. „Pokažite večeras kako se voli svoj grad, kako se voli Hrvatska“ poručio je izvođačima.

Obraćajući se, slično je rekla i gradonačelnica Anamarija Blažević, pohvalivši pritom obrazovne ustanove koje kroz programe djeci usađuju ljubav prema gradu i prema Domovini. Zahvaljujući organizatoru kazala je da od ove priredbe u budućnosti očekuje da kvalitetom izraste u glavni dječji festival domoljubne tematike.

Nakon deset izvedenih pjesama stručnom žiriju u sastavu Tea Silađi, profesorica glazbe iz Osnovne glazbene škole Pakrac, Lara Piletić, učiteljica tambure u OGŠ Pakrac, Željko Rogić, učitelj gitare u istoj školi, Pero Baškiera, policajac u mirovini i član gradskih pjevačkih zborova Pakraca i Lipika te Nika Pastuović, mlada pjevačica iz Zagreba, najviše se svidjela interpretacija  Natee Perinović, drugi je bio Stjepan Kiš s pjesmom „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“, dok je treće mjesto osvojila Stefani Škariot za izvedbu „Ne dirajte mi ravnicu“.

Osim nagrađenih, u natjecateljskom djelu programa još su nastupili Tena Badrov, Đenet Behrami, Fran Bralo, Anela Klačmer, Filip Davidović, Vita Jirasek i Branimir Ulovac.

Publika je imala priliku pozdraviti i Tamburaški orkestar Pakrac pod ravnanjem maestra Aleksandra Gašparovića te glazbenu gošću Niku Pastuović koja je izvela tri skladbe.

Program obilježavanja se nastavlja u nedjelju u 20 sati paljenjem baklji te u ponedjeljak za kad je najavljen „Mimohod pobjednika“ te prigodan program.