Na sjednici Vlade ovog svibnja prihvaćene su Izmjene i dopune Programa energetske obnove obiteljskih kuća za koju će se građani moći prijaviti krajem ljeta. Javni poziv najavljen je za lipanj, a raspisat će ga i provoditi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako bi svi oni zainteresirani imali barem dva mjeseca za prikupljanje opsežne dokumentacije i početak prijava krajem ljeta. U pozivu će detaljno biti navedeni svi uvjeti i dokumentacija za prijavu.
Najnoviji ciklus energetske obnove dio je Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s ciljem povećanja energetske učinkovitosti postojećih kuća. Prve godine ova vrsta obnove provedena je posredstvom gradskih uprava koje su zaprimale prijavnu dokumentaciju i rangirale građane temeljem kojih je s područja Grada Pakraca obnovljeno četrnaest objekata. Naredne godine su gradske uprave izostavljene iz procedure, a građani su prijave slali odmah na adresu Fonda. Kroz dvogodišnje poticanje energetske učinkovitosti na pakračkom području ukupno je obnovljeno šezdeset obiteljskih objekata.

Sufinanciranje 60 posto

Ove godine za isti je program osigurano 142 milijuna kuna, a program će se provoditi u dva dijela, za dvije ciljne skupine: za sve skupine građana (sve vlasnike obiteljskih kuća u RH bez obzira na njihov socijalni status) te za ranjive skupine građana (građani u riziku od energetskog siromaštva).
Od ukupnih 142 milijuna kuna 20 posto (28,4 milijuna) namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Njima će država financirati 100 posto iznosa potrebnog za obnovu, dok će se s preostalih 80 posto sufinancirati energetska obnova ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60 posto sufinanciranja, dok će ostatak iznosa građani osigurati iz vlastitih izvora.
Energetska obnova obiteljskih kuća odnosit će se na postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje – osnovni uvjet je da budu zakonito izgrađene odnosno legalne. Mogućnost prijave ovisit će i o energetskom razredu zgrade. Na javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže.
Kakav će biti interes naših sugrađana za ovu istovremenom poticajnu, ali i dosta kontroverznu mjeru ostaje da vidimo. Tijekom prijašnjih ciklusa radova nerijetko smo slušali prigovore nezadovoljnih vlasnika kako su u vrijeme izvođenja radova cijene materijala i opreme otišle u nebo, spominjala se sprega izvođača radova i trgovaca, a išlo se tako daleko da se čak banaliziralo i visokih 60-80 posto državnog sufinanciranja. Kako je od zadnje obnove prošlo četiri godine potrebno je u obzir uzeti dodatna poskupljenja, a neke procijene govore da je cijena radova i opreme vezanih uz energetsku obnovu porasla u razdoblju 2016. do 2020. za gotovo 40 posto.