Više od 5 milijuna kuna vrijedan projekt „Ja sam žena, a ne broj“ priveden je kraju, točnije službeno završava 1. lipnja, a na završnoj konferenciji održanoj 20. svibnja u vijećnici Kurije Janković potvrđena je i kandidatura za nastavak istog projekta podnesena početkom ožujka. Pakračka inačica socijalnog projekta iz programa „Zaželi-program zapošljavanja žena“, vrlo popularnog i na nacionalnoj razini, zaživjela je 1. prosinca 2017. godine u suradnji Grada Pakraca kao korisnika i partnera Gradskog društva Crveni križ Pakrac, Centra za socijalnu skrb Pakrac te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Požega. Financiran u stopostotnom iznosu od čega 85 posto sredstvima Europskog socijalnog fonda te 15 posto sredstvima Državnog proračuna, Pakrac je bio jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je počeo provoditi ovaj  projekt.

Projekt je trajao trideset mjeseci tijekom kojih je na razdoblje od 24 mjeseca zaposleno 30 žena na poslovima skrbi o 180 krajnjih korisnika. Ženama je, osim minimalne plaće sa svim doprinosima i naknadom putnih troškova, omogućena i besplatna dodatna edukacija. Ova pogodnost podrazumijevala je osposobljavanje za maserke, pomoćne kuharice, njegovateljice, ali i besplatno polaganje autoškole za A i B kategoriju. Koristile su je dvadeset i dvije osobe.

Cilj projekta bio je osigurati trenutnu uključenost, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici te dodatno obrazovanje čime se prevenira opasnost od siromaštva i socijalne isključenosti kao njegove posljedice. „Sretna sam što ste stekle vrijedno radno iskustvo, ali i stekle nove vještine koje će vas sutra učiniti konkurentnijim na tržištu rada“, kazala je Vanja Ražov, voditeljica projekta, naglasivši pritom njihovu, ne manje važnu, ulogu u osiguranju pomoći za starije, nemoćne i osobe u nepovoljnom položaju kroz pružanje podrške u svakodnevnim aktivnostima.

A. Blažević uvjerena u nastavak projekta

Prisjećajući se prvih dana i početnih muka prilikom pronalaska zaposlenica i krajnjih korisnika, ali i istaknuvši da joj je ovo najdraži projekt do sada, vrlo zadovoljna učinjenim bila je i gradonačelnica Anamarija Blažević koja je pohvalila svoje suradnike, partnere u projektu, kao i tridesetak prisutnih žena. Na njihovo zadovoljstvo, Blažević je izrazila visoko uvjerenje u skorašnji nastavak projekta, poručivši im da će pravo prvenstva pri zapošljavanju imati upravo one, kao već obučene osobe na poslovima skrbi. „Ovaj projekt ne smije stati i ja vas uvjeravam da neće. Briga o krajnjim korisnicima je dodatna vrijednost ovog projekta i skrb o njima ne smije prestati. Kako bi odličan projekt učinili još boljim, uvažili smo i neke vaše sugestije te uzeli u obzir vaša terenska zapažanja“, kazala je i najavila je minimalne promjene u budućoj fazi, svojevrsni „upgrade“ netom završenog projekta i u nastavku bi umjesto dosadašnjih 30 žena, trebalo participirati njih 35, dok je predviđeno i povećanje broja krajnjih korisnika sa 180 na 210.

„Sve što je dobro, kratko traje“, kratko se nadovezala Danijela Kiš, ravnateljica GD Crvenog križa Pakrac, uobičajeno pohvalivši sve suradnike i istaknuvši pritom da su zajedničkim radom došli do razine koja podjednako zadovoljava i uposlenike i krajnje korisnike te da je ovaj projekt odličan temelj za budućnost.

Riječ su dobile i prisutne zaposlenice projekta koje su mahom iskazale zahvalnost i zadovoljstvo istim, a pitanja su uglavnom išla u smjeru njegovog nastavka. Podsjetile su i same na međuvrijeme koje slijedi od posljednjeg radnog dana (31. ožujka) do novog datuma projekta te njihovog prvog radnog dana, jer potrebiti korisnici, često ovisni o njihovoj pomoći, ostaju prepušteni sami sebi što bi moglo stvoriti određene probleme. Nisu zaboravile obilato nahvaliti niti koordinatoricu projekta Vlatku Jurina, poželjevši joj skori nastavak suradnje.

U ime partnera na konferenciji su prisustvovali Martina Keller iz HZZ-e PU Požega te Marija Žilić Petrišić iz Centra za socijalnu skrb Pakrac.

Podsjetimo, program Zaželi - program zapošljavanja žena u Hrvatskoj pokrenut je milijardom kuna iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u više od 150 gradova. Prema javno dostupnim podacima zbrinuo je više od 6 tisuća dugotrajno nezaposlenih žena, te 28 tisuća starih osoba. Iz Ministarstva rada najavljuju njegov nastavak.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Pakraca