Višegodišnja motociklistička tradicija polaganja krunica na spomen obilježja poginulima braniteljima širom Hrvatske – od Splita do Vukovara – nastavljena je i ove godine moto - karavanom 29 krunica za 29 godina u organizaciji MK 4. Gardijska iz Splita. Zbog poznate epidemiološke krize, karavana je umjesto osam trajala četiri dana, a 26 motociklista je odvezlo više od 1400 kilometara, spojivši tako jug Hrvatske od polazišne splitske točke s istokom zemlje i ciljnom točkom u Vukovaru. Zaustavljali su se pritom na određenim lokacijama odajući počast poginulim braniteljima. Ove godine s njima je iz Splita punu dionicu odvozio i Zdravko Filipin, predsjednik MK Vitezovi tame iz Pakraca.


„Tradicija je nastavljena usprkos svim problemima, jer ovi divni ljudi iz MK 4. Gardijske nisu odustali od nauma da se i ove godine poklone stradalim braniteljima“, kazao je Filipin i naglasio da ovogodišnja karavana nije zaobišla Pakrac, iako je skraćenog oblika pa su neka mjesta logično izostavljena.


Zahvalila je na tome okupljenim motociklistima i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević prilikom paljenja lampiona ispred Spomen obilježja poginulima braniteljima na RKT groblju u Pakracu. Poželjevši sretan put, motociklistima je poručila da ih Pakrac čeka i naredne godine kad se vozi 30. krunica.
Neposredno prije, vraćajući se iz pravca Požeštine karavana je zastala kod kusonjske kapele Male Gospe naklonivši se ispred tamošnje spomen ploče. Nešto kasnije splitska grupa je s pakračkim domaćinima obišla pakrački Muzej vojne ratne i vojne povijesti, koji je goste s juga posljednji put primio na aktualnoj lokaciji, jer već dogodine ovaj muzej seli u prostraniji prostor u zgradu bivšeg Suda.


Posjet našem gradu završio je prigodnim druženjem na Matkovcu u prostoru lokalnih motociklističkih udruga, gdje su se članovi, ali i članice MK Vitezovi ponovi pokazali kao sjajni domaćini. Gostima su pred nastavak puta energiju vratili uz hladno piće, kaloričan obrok i domaće kolače.


„Pakračani nas uvijek lijepo ugoste i hvala im na tome. Mi smo ove godine karavanu skratili pa je logično da nismo mogli obići sve lokalitete koje inače posjećujemo, ali Pakrac je ostao na našoj karti. Već dogodine, za jubilarnu 30. krunicu, ponovo ćemo karavanom objediniti Domovinu, nastaviti tradiciju, a vidimo se opet i u vašem lijepom gradu, kratko je poručio predsjednik MK 4. Gardijske Zlatko Borojević.