Od danas je u Hrvatskoj na snazi Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski koju je donio nacionalni Stožer civilne zaštite. Budući da se ona među ostalim odnosi i na kupce u trgovinama, obišli smo nekoliko pakračkih samoposluga da se uvjerimo koliko se naši sugrađani pridržavaju ovih mjera i ima li uopće maski u prodaji, s obzirom da ih proljetos, u vrijeme prvog vala korone, gotovo nije ni bilo.

U Sparu smo primijetili da su svi imali maske, a prodavačica je rekla da više od 90 posto kupaca poštuje ovu mjeru, s tim da ako je netko danas zaboravio ponijeti masku ili nije upoznat sa ovom novìnom, onda im ju daruju. U ponudi imaju maske od 50 komada za 150 kuna i 10 komada za 40 kuna.

KTC za sad ima u ponudi samo pakiranja od 5 komada maski po 23 kune, no prodavačica je poručila da im uskoro dolaze i one u pakiranju po 10 komada, jer su im se prijašnje brzo rasprodale. Također su gotovo svi kupci imali maske, a oni koji su pokušali ući u trgovinu bez nje bili su uredno obaviješteni da to neće moći dok ju ne stave, odnosno kupe.

U Konzumu imaju maski po 40 kuna za 10 komada, i uz upozorenje na vratima da je nošenje maski obavezno, nismo uočili da se netko nije toga pridržavao.

Iako u ovim trgovinama prodaju samo medicinske maske, mogli smo primijetiti da su se podjednako građani opredijelili za medicinske, kao i za one platnene, šarene, možda i maske iz kućne radinosti. Razumljivo je da ih ne nalazimo više po cijeni od 50 lipa, koliko su stajale prije početka epidemije, ali maske su sada, za razliku od prije par mjeseci, ipak dostupnije.

Podsjetimo, ovom Odlukom o obveznom korištenju maski obuhvaćeni su: zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni; vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa; zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama; zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka, i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Sankcije za prekršitelje ovih mjera nisu objavljene pa kako neki mediji navode, oni bi se eventualno mogli sankcionirati prema važećem Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je izmijenjen u travnju ove godine i koji nigdje izrijekom ne navodi obvezu nošenja zaštitnih maski i sankcioniranje za one koji to ne čine. No, spominje se nepoštovanje drugih općih ili ostalih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, a to se pak može sankcionirati prema članku 79. tog zakona koji propisuje “za svaku povredu odredaba ovog zakona sanitarni inspektor Državnog inspektorata može na licu mjesta naplatiti novčanu kaznu u iznosu od 5000 kuna“. Hoće li i tko uopće kontrolirati nose li građani maske, odnosno sankcionirati njihovo nenošenje, za sada ostaje nepoznanica.